Vigyáz rá, amíg alszikHír | 2015.05.27.

Nem késik el a munkából, mert jön a golden és ébreszt. Nem véletlen, hogy a segítő kutyákat nagy többségben nők képzik Magyarországon. Egy gyerekkönyv bemutatóján beszélgettünk a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkénteseivel.

Loványi Eszter teleírta kutyákkal a „Kuku és barátai” című könyvét. Hallássérült-segítő, mozgássérült-segítő, személyi segítő, terápiás és vakvezető kutyákról deríthetik ki a gyerekek, hogyan könnyítik meg gazdáik mindennapjait. 

Eszternek sokat segít a hallókészülék a közlekedésben, ezért nem meglepő, hogy Kuku, a hallássérült-segítő golden retriever a legnagyobb biztonságot otthon nyújtja, amikor gazdája nem viseli a haliját, vagy más néven hallókáját, ahogy széles körben nevezni szokás. „Amikor Eszter este lefekszik aludni, leteszi a hallókáját az éjjeliszekrényre, mint más a szemüvegét. Én vigyázok Eszterre, amíg alszik. Én jelzem neki a zajokat, mert ő nem hallja, ha csörög az ébresztőóra, ha SMS-e érkezik, ha kopognak vagy csöngetnek az ajtón, ha sír egy baba, vagy ha szól a riasztó” – olvassuk. Nem csoda, hogy amióta Kuku vele van, Eszter sosem késett el a munkából. És életet menthet. Az írónő egyik hallássérült ismerőse éppen aludt, vagyis nem használta a haliját, amikor megszólalt a tűzjelző. Nem hallotta meg, ahogy a tűzoltók kopogtatását sem. Az volt a szerencséje, hogy az egyik szomszédjának eszébe jutott, hogy a szobájában lehet és kimentették. Az ilyen veszélyt egy képzett hallássérült-segítő kutya azonnal jelezte volna gazdájának.

Biztonságot gyerekkorban, bátorságot az egyetemen

Gyerekkorában még nem voltak ilyen kutyák az országban. „Amikor egyedül voltam, nagy biztonságot jelentett volna” – emlékezik vissza a NEO önkéntese. Akkor a hallókészülékek sem voltak olyan fejlettek, egyáltalán nem érzékelte, ha vendég jött, vagy ha valami baj volt. A gyakorlati hasznosság elé helyezi a lelki segítséget, hiszen a hallássérülés láthatatlan fogyatékosság, nem látszik, mint például a kerekesszék. Csak akkor veszik észre, amikor valaki megszólal vagy jelnyelvet használ. „Előfordult, hogy amikor egy utcanevet kerestem, az emberek megijedtek attól, ahogy beszélek, zavarba jöttek, váratlanul érte őket a helyzet. Elfordultak és elmentek, nem kaptam választ a kérdésre. Ha zavarba is jönnek, megsimogatják a kutyát, utána feloldódnak” – mondta el lapunknak Loványi Eszter.

„Mindenki a fizikai segítségre fókuszál, hogy ilyen-olyan akciókat csinál a kutya, pedig sokkal nagyobb a szerepük az elfogadásban, a lelki segítségben. Egy fiatal mozgássérülthez könnyebben odamennek így” – erősíti a lelki oldalt Mányik István, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke. 

Mali Erika habilitációs kutyakiképző, az egyesület egyik alapítója és alelnöke. Segítőkutyája, Joya nála nőtt fel, vele tanulta a kiképzést. Mali Erika gyerekkorában lett sérült és felnőttként vált kutyássá. „Az egyetemi éveket sajnálom, hogy nem volt kutyám, mert akkor sokkal könnyebb lett volna kapcsolatot teremteni. Nehezen nyitottam, ezért a többiek is így voltak vele. Ez egy öngerjesztő folyamat. Az, hogy én egy idegen emberrel kommunikáljak, régen sokkal nehezebb volt. Hogy gyerekek elé álljak, és beszéljek nekik, játsszak velük, Joya nélkül elképzelhetetlen volna” – mondta el a HR Portálnak.

Egyesületi színük a neon zöld. Joya „taraja” nem állandó viselet, inkább ünnepi. Évek óta járnak a Sziget Fesztiválra, és Mali Erika úgy gondolta, hogy a könyv premierjére is megfelelő lesz. A Neo csapatában van egy kutya kozmetikus, aki kifejezetten kutyáknak való színezéket használt a frizurához. 

Jó fej gyerekek

Előző munkahelyén, egy állami cégnél nem örültek volna, ha Loványi Eszter beviszi magával a segítőkutyáját. Ezért is tartja úgy, hogy a felnőttek érzékenyítése fontosabb, mert a gyerekek nyitottak, természetesnek veszik a másságot, a felnőttek sokszor jönnek zavarba.„Én is néha zavarba jövök az ismeretlentől, nem hibáztatom őket. Nem szabad csodákra várnunk, és csakis a többségi társadalomtól a megoldást, nekünk is tennünk kell a változásért, ezért dolgozom szabadidőmben az érdekvédelem területén” – tette hozzá Loványi Eszter.

Egy hallássérült, aki magába fordul a kommunikációs akadályok miatt, ha kimegy az utcára a segítő kutyájával, egyből megvan a közös téma. Kuku hámjára is rá van írva, hogy hallássérült-segítő kutya, és amikor Loványi Eszter megszólal, akkor senkit sem ér váratlanul, hogy másként beszél. Így segít leküzdeni a kommunikációs akadályokat.

Eszter verbálisan nehezebben kommunikál, a kiejtése szokatlanabb. Siketen született és a 16 éves korában elvégzett hallásjavító műtétet (cochlearis implantáció) sokat javított a hallásán, demivel ez nem kisgyermek korban történt, ezért a beszéde nem lett tökéletes. Ma az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar oktatója, szociológusa és gyógypedagógusa. Doktori iskolát végez neveléstudományban, témája a segítő kutya szerepe a társadalmi integrációban. Eszter és kutyája mindennapjait blogon követhetjük.

Eszter és Kuku sok bemutatót tart, érzékenyítő munkát végez munkahelyeken, óvodákban, iskolákban. „Egy hangjelző kutya addig tud szolgálni, amíg hall. Mert az öregedéssel a nyugdíjazásnak is eljön az ideje” – mondta Loványi Eszter. Kuku most 8 éves és 10-12 éves korában mehet nyugdíjba. A kiképzés másfél-két év, és Eszter nem szeretne kutya nélkül maradni, ezért hamarosan gondoskodnia kell az utódlásról. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL