Videojáték segíti a szklerózis multiplexesek rehabilitációjátHír | 2013.01.10.

A járászavar, a kezek ügyetlensége és az egyensúly is fejleszthető a beteg mozdulatait elemző videojáték segítségével.

Az eszköz lehetőséget nyújt az idegrendszeri betegségek miatt mozgássérültté válók életminőségének javítására. A betegek a játékot a budapesti Uzsoki Utcai Kórház neurológiai osztályán és a nyíregyházi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumban is kipróbálhatják.

A mozgássérült betegek neurorehabilitációjának fontos eleme a folyamatos gyógytorna, a hétköznapi mozgáskészség fejlesztése. A videojáték segítségével komplex mozgásokat végez a beteg, például kerékpározhat, táncolhat, golfozhat vagy akár bokszolhat is. Az eszköz visszajelzései alapján a páciens játékos formában, a fáradtságot szinte nem is érzékelve fejleszti, szinte újratanulja a régóta nem használt mozgásmintákat.

Javítani lehet a betegek járását, egyensúlyát és kézügyességét is. A mozdulatok eredménye számítógépes feldolgozás után a képernyőn jelenik meg, és a beteg azonnal javaslatot kap a testtartás, valamint a célmozgások kiigazítására. A gyakorlatok tetszés szerint ismételhetők, a betegek nem panaszkodnak unalomról, nem veszik rossznéven a türelmes és személytelen edző visszajelzéseit.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU