Végre ott vagyok, ahol lennem kelleneHír | 2016.05.06.

Mentős, könyvtáros, kalauz, forgalomirányító, tűzoltó – csak néhány azokból a szakmákból és munkakörökből, amelyekben kipróbálhatták magukat fogyatékos emberek egy nap erejéig. Számukra ez a lehetőség gyakran egy álom beteljesülését jelenti, ahogy Halmi Aranka esetében is, aki világéletében orvos akart lenni, pontosabban mentőorvos, és ebben a vágyában felnőttkoráig az sem zavarta, hogy vak. A valóságtól aztán jöttek a pofonok, de Aranka ennek ellenére számos orvosi szakkönyvet elolvasott, komoly tudást gyűjtött. Most egy napra teljesülhetett a vágya a Máltai Szeretetszolgálat mentőegységénél. Őt kísérhettük el erre a munkanapra, a Salva Vita Alapítvány „Neked Munka, Nekem Álom” rendezvénye keretében.

A Salva Vita Alapítvány másodszor szervezte meg Magyarországon, az eredetileg Írországból származó kezdeményezést, a Neked Munka, Nekem Álom napot, amelynek keretében fogyatékos embereket hoznak össze egy napra erre nyitott munkáltatókkal, akiknél kipróbálhatják, élményt szerezhetnek az adott munkakörből. A cégeknek, szervezeteknek pedig alkalmat ad arra, hogy személyesen találkozzanak fogyatékos emberekkel (akik még nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű dolgozót), esetenként akár potenciális munkavállalókkal, és megtapasztalják, hogy hogyan zajlik az együttműködés és a kommunikáció, hangsúlyozta Vég Katalin, az alapítvány ügyvezetője. Erre jó példa a programot is támogató Schiller Opel, amelynek ügyvezetője, Held Imre elmondta, hogy ösztönösen eddig is foglalkoztak a fogyatékos emberek problémájával, van is hallássérült alkalmazottuk, de a program hatására már tudatosan kezelik a kérdést, és tavaly középvezetői pozícióba is vettek fel megváltozott munkaképességű munkatársat.

Tavaly 15 „álompár” talált egymásra ezen a napon, de idén már 44 résztvevőnek tudtak lehetőséget adni nem csak Budapesten, hanem több vidéki városban is, így Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Szekszárdon és Miskolcon is. 

Többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Katasztrófavédelem is biztosította egy-egy álom beteljesülését. Cecó Anita, aki látássérült, azóta jár könyvtárba, mióta olvasni tud, szeretett volna belelátni egy könyvtár mindennapjaiba, egy kicsit a felszín mögé nézni, olyasmit is megtapasztalni, amire az olvasóknak nincs lehetősége. Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója elmondta, hogy nagyon örültek a felkérésnek, főleg annak, hogy valaki mélyebben is érdeklődik a könyvtárosi munka hátteréről, a raktárban végzett munkáról, az olvasói igények teljesítésének előkészítéséről stb. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 49 könyvtárából 44 akadálymentesített, 16-ban pedig felolvasógép is van vakok és gyengénlátók részére, valamint könyvet házhoz is visznek olyan olvasóiknak, akik az otthonukhoz kötöttek. A könyvtárnak van gyengénlátó és mozgássérült alkalmazottja is, akit ugyanolyan egyenértékű munkatársnak tartanak, akik hozzájárulnak munkájukkal ahhoz, hogy megfelelő szolgáltatást tudjanak az olvasóknak nyújtani.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTAL