Vége az autisták barbár kezelésének FranciaországbanHír | 2012.02.19.

A francia legfelsőbb egészségügyi hatóság többé nem javasolja, hogy az autista gyermekeket pszichoanalízissel és úgynevezett intézményes pszichoterápiás módszerekkel kezeljék. A döntést az autisták szülei harcolták ki, akik ezeket az eljárásokat barbárnak és hatástalannak tartják.

A várhatóan márciusban bejelentendő döntésről a baloldali Libération című napilap számolt be először. A hatóság véleményét a francia pszichológusok egy jelentős része nevetségesnek tartja, az autista gyermekek szüleit tömörítő egyesület tagjai azonban meg vannak könnyebbülve.

"Miközben nemzetközi tudományos konszenzus van kialakulóban arról, hogy az autizmus idegi-fejlődési rendellenesség, a francia pszichológusok egy része makacsul továbbra is az anya-gyermek kapcsolati problémáival magyarázza azt" - mondta az Inforádiónak az egyesület sajtóosztályának egyik munkatársa.

Clemence Chanoz szerint e megközelítés egyik eredménye az volt, hogy a pszichológusok éveken át bűntudatot keltettek a szülőkben, sokszor pedig egyenesen megpróbálták elszakítani a beteg gyermekeket az édesanyjuktól.

Az érintett szülők amiatt is háborogtak, hogy a pszichológusok gyakran egy kifejezetten barbárnak minősített, packing nevű módszerrel igyekeztek meggyógyítani a gyermekeket. Ez az eljárás abból állt, hogy az autistát hidegvizes lepedőbe csomagolták, majd egy száraz takaróban fokozatosan felmelegítették.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: INFORÁDIÓ.HU