Van mire felhívni a figyelmet - Fogyatékossággal Élők VilágnapjaEsemény | 2011.12.14.

A Fogyatékossággal Élők Világnapja számos eseménynek adott teret: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kitüntetéseket adott át, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon az érintettek szerelmi életéről diskuráltak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Akadálymentes Mikulással, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) pedig portré albummal készült.

Az idei évben a költségvetési támogatások kifizetésének visszatartása miatt az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az ilyenkor szokásos Göllesz Viktor öszöntdíj-átadót kénytelenek voltak elhalasztani. Ehelyett „Portré-majdnem mások" című szemléletformáló fotóalbum kiadásával készültek a világnapra. „Az album tíz értelmi fogyatékos ember fekete-fehér portréfotóin keresztül enged bepillantást aktív, színes, mozgalmas mindennapjaikba. Célunk, hogy a képeken keresztül a társadalom is felfedezze azt, ami mindannyiunkban közös" – tette hozzá Balogh Fruzsina, a szervezet sajtóreferense. Bercse László önérdekérvényesítő bekerülését az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsba szimbolikus értékűnek tartják; ami arra hívja fel a figyelmet, hogy az érintetteknek joguk van beleszólni a velük kapcsolatos döntésekbe.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a társadalmi segítségnyújtás tudatosítására fókuszált. „A világnap kedvezményezettjei ugyanolyan emberek, mint bárki más" – szögezte le Szakály József, a MEOSZ főtitkára. Akadálymentes Mikulásuk december 5-én indult országjáró turnéjára kerekesszékén, rénszarvasok társaságában. 

A közvélemény-formálás a Kézenfogva Alapítvány debreceni világnapi rendezvényének fő eleme volt. Az érdeklődők fogyatékos fiatalok segítségével próbálhaták ki a nemezelést, karácsonyi ajándékokat készíthettek, gyöngyöt fűzhettek vagy próbára tehették magukat kerekesszékkel a szlalom pályán és a láthatatlan labirintusban. A sportemberek csörgőlabda-bajnokságra nevezhettek, ahol bekötött szemmel csak a hallásukra hagyatkozhattak.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE) nem készült külön programmal. A MVGYOSZ elnökétől, Szakály Melindától megtudtuk, hogy bár egyéni rendezvénnyel ők sem készültek, számos helyen besegítettek azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a munkalehetőségek hiányára.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon a fogyatékos emberek magánéletéről rántották le a leplet. Sérült fiatalokkal együtt (Mosolyka, Veres Robi, Weisz Fanni) tartottak kerekasztal beszélgetést a párválasztásról és a párkapcsolatról. Lehetőség nyílott a fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeinek megismerésére, valamint fotókiállítás járult hozzá egymás kölcsönös megértéséhez.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG