„Van, aki mosogat, van, aki törölget” - Batyu-Téka étterem, MiskolcHír | 2015.02.22.

Magyarországon pár éve működnek már olyan éttermek, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak, de most Miskolcon valami olyasmi történt, ami túlmutat ezen.

„Minden étel elfogyott!” – mondják büszkén, amikor belépünk az ajtón délután kettőkor. A hely több mint étterem, és nemcsak azért, mert autistákat, értelmileg és mozgásukban akadályozottakat, illetve megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak, hanem mert rendelkeznek egy kis könyvtárral... Sőt, a jövő hónaptól a terápiával kapcsolatos szakmai esteket is tartanak, és megnyitják készségfejlesztő játszóházukat is.

„Az ötlet egy hat évvel ezelőtti tanulmányút során fogalmazódott meg, amikor több kollégámmal Írországban jártunk, ott láttunk hasonló kezdeményezést” – meséli az 1999 óta működő Szimbiózis Alapítvány elnöke, Jakubinyi László. A december óta nyitva tartó, Miskolc belvárosában, számos hivatal és lakóház gyűrűjében található éttermet ugyanis ez az alapítvány üzemelteti – főleg pályázati pénzekből.

Nincs előítélet

„Nagyon féltem az elején, hogy a miskolciak hogyan fogják fogadni, mert eddigi tapasztalataim alapján az itteniek nem annyira nyitottak egy ilyen kezdeményezésre, a fogyatékossági üggyel kapcsolatban a hozzáállásuk is hagy némi kívánnivalót. Munkám során például többen megkérdezik, hogy nem félek-e az autistáktól meg hasonlók – meséli Szabó Boglárka, az étterem vezetője. – Attól is tartottunk, hogy Miskolcon rosszul fog elsülni a vállalkozás, mert itt alapból nehezen találnak az emberek munkát, és ha azt látják, hogy egészséges emberek nem tudnak a vendéglátásban elhelyezkedni, amíg mi itt fogyatékkal élőket alkalmazunk, akkor azzal ellenszenvet válthatunk ki – teszi hozzá. – De én nagyon pozitívan csalódtam a miskolciakban. Az emberek tisztában vannak, hogy ez milyen étterem, és szívesen jönnek be.”

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR NARANCS