Váltson életmódot, és kerülje el az Alzheimer-kórt!Hír | 2014.09.22.

Bár az Alzheimer-kór egyelőre gyógyíthatatlan, de egyes tanulmányok szerint az esetek egyharmada életmódváltással megelőzhető lenne.

Amilyen gyorsan növekszik a százévesek klubja, olyan – egyelőre úgy tűnik – visszatarthatatlanul nagy iramban nő a felejtés betegségében, vagyis az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Csak Európában több mint hatmillióan szenvednek Alzheimer-kórban, egyes feltételezések szerint a szám 2040-re a tízmilliót is elérheti. Németországban, Hollandiában, Svédországban és Angliában végzett friss vizsgálatok ugyan a demensek arányának csökkenésére utalnak, ám egyes szegényebb országokban, ahol elmaradottabb az oktatás és az egészségügy, éppen az ellenkezője történik.

A betegség egyelőre gyógyíthatatlan, de lehet, hogy rövidesen lesz vérteszt és védőoltás is, addig viszont a betegség elleni egyetlen fegyver az egészséges életmód kialakítása. Ez különösen annak fényében nyer hatalmas hangsúlyt, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatói tanulmányaikat követően arra a következtetésre jutottak, hogy az Alzheimer-kóros esetek egyharmada életmódváltással megelőzhető lenne. Köztudott, hogy a szellemi leépülést eredményező megbetegedés kialakulásában fő kockázati tényező a középkori cukorbetegség, a középkori magas vérnyomás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a depresszió és az alacsony iskolázottság. Vagyis mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a kórt.

A szénhidrátbevitel és a súlyos betegség

Az eddigi kutatási eredmények alapján tudjuk, hogy az öregedési folyamatok részét képezik olyan DNS-módosulások, melyek számos betegség – mint például rák, Alzheimer- és Parkinson-kór – kialakulásánál is észlelhetőek. Ezeket a DNS-módosulásokat az étrendi tényezők befolyásolhatják, de hogy miként, az még további vizsgálatokat igényel. Állatkísérletekben megfigyelték, hogy az energiabevitel csökkentése 30-40 százalékkal is meghosszabbíthatta az életet, de az eredmény hátterében álló okok egyelőre még nem ismertek – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO