Változik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásaHír | 2012.10.03.

Augusztus közepéig úgy tűnt, az állam nem támogatja a továbbiakban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Egy friss kormányrendelet azonban év végéig zöld utat ad a szerződések meghosszabbításának visszamenőlegesen is - adta hírül riportjában a Gazdaság TV. A kormany.hu oldalon található rendelet szerint 2013-tól pedig egy teljesen új támogatási rendszerre fog átállni Magyarország.


"A MEOSZ-nál és a többi szervezetnél is június 30-án lejárt a bértámogatási szerződés, de csak pár hete született meg a határozat, amely révén a szerződések december 31-ig meghosszabbíthatóak. Ez több tízezer ember munkahelyét sodorta veszélybe. Nem érdekes ez?" - teszi fel a költő kérdést Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének főtitkára. "Két hónapig nem tudtuk, hogy mi fog velünk történni." A védett szervezeteknél ugyanez a helyzet. "Állandó a bizonytalanság, úgy dolgoznak, hogy nem tudják, mi lesz a következő hónapban" - mondja a főtitkár.

2013-tól pedig egy teljesen új támogatási rendszerre fog átállni Magyarország, erről a kormany.hu oldalon egy kormányrendelet tervezete tájékoztat. Ennek hatályba lépéséig - ami előreláthatóan 2013. január elseje lesz, változatlan feltételekkel meghosszabbíthatók a korábbi szerződések. A tervezet szerint kétféle foglalkoztatási forma lenne a jövőben: Az egyik a tranzitfoglalkoztatás, amely legfeljebb három évig terjedhet. Ebben fokozatosan csökkenő támogatást kaphatnának azok a vállalkozások, amelyek felkészítik a megváltozott munkaképességű embert a munkaerőpiacra. A másik a tartós támogatással történő foglalkoztatás, amelyre akkreditált szervezetek jelentkezhetnek.

Az új bértámogatási rendszerről a főtitkár elmondta, az elképzelés nem rossz, de félő, hogy csak addig mutat szépen, amíg papíron van. "Ahhoz, hogy tartós foglalkoztatást - tehát támogatással történő foglalkoztatást -, vagy tranzitfoglalkoztatást tudjak megvalósítani, legalább öt éves intervallumban előre kell tudnom, hogy mire számíthatok. Jelen pillanatban nem az látszik, hogy itt bárki is hosszútávon tervezni tud."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL