Vállalkozásfejlesztéssel csökkentenék az államtól való függésüket Hír | 2012.03.30.

Fogyatékos személyeket foglalkoztó szervezetek vállalkozásfejlesztését támogatja a 165 millió forintos keretösszegből megvalósuló aktív műhely, amelynek célja, hogy a résztvevők kevésbé függjenek az állami támogatástól. A Jót s Jól Egyesület által előállított tökmagolaj májusban nyeri el végső formáját, míg a Búzavirág Alapítvány kerámia edénycsaládját a Fruit of care hálózatán keresztül viszik a piacra.

Az aktív műhelyek vállalkozásfejlesztéssel segítik a hátrányos helyzetű régiókban a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatását, hogy azok hosszú távon minél kisebb mértékben függjenek állami forrásoktól. A mintegy 165 millió forintos keretből megvalósuló vállalkozások a jövőben modellként szolgálhatnak az egész ország területén. „Az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer rugalmasan alkalmazható bármely fogyatékos személyeket foglalkoztató szervezet számára" – mondta el a Közelképnek Váradi Ildikó, a Kézenfogva Alapítvány munkatársa.

A nagyobb támogatásban - 30-30 millió forintban - részesülő szervezetek programjai már a megvalósítás útjára léptek. A szatmári kistérségben szociális tevékenységet ellátó és a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét működtető Jót s Jól Egyesület a támogatás segítségével tökmagolaj előállítását célozta meg. A készítményt jelenleg is tesztelik, a tervek szerint májusban állnak elő a késztermékkel. „Mindenképpen profitképes lehet a termék, ha tartjuk a célul kitűzött magas minőséget, amit területi adottságaink garantálnak" – tudtuk meg Magyarné Tordai Zsuzsannától, az egyesület elnökétől. A tökmagolaj előállításában - a termeléstől a végső munkálatokig - jelenleg 65 fogyatékos személy és pszichiátriai beteg vesz részt, akik a nappali intézmény kliensköréből lettek kiválasztva.

A látássérült embereknek bentlakásos otthont nyújtó Búzavirág Alapítvány élelmiszertároló kerámia edénycsaládot értékesít a vállalkozás keretén belül. A fejlesztés gyakorlatilag a végéhez közeledik: a csomagolás és címkézés tervezése zajlik. A termékek különlegessége, hogy ellenállóbbak, mint a hagyományos népi kerámiák, mivel magasabb hőfokon égetik ki őket. A színezés során speciális mázakkal borított edényeket a fogyatékos embereket foglalkoztató műhelyekkel együttműködő Fruit of care hálózatán keresztül viszik a piacra. „Termékeink ugyanolyan magas minőséget képviselnek, mint más, hagyományos kézművesek termékek" – hangsúlyozta Németh Márta, a Búzavirág Alapítvány munkatársa.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG