Vakon született, profi fotós lettHír | 2012.04.04.

A 27 éves Amy Hildebrand vakon született, de speciális kezeléseknek köszönhetően ma már - ha nem is tökéletesen -, de lát. Néhány éve fotózni kezdett, blogja mellett beindította saját vállalkozását is.

Amikor Amy Hildebrand vakon jött a világra, az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy az amerikai kislány soha nem fog tudni biciklizni, átlagos iskolába járni - látók közé -, vagy megnézni egy mozifilmet a barátaival. A 27 éves lány ma már sikeres fotós, férjével dolgozik - írta internetes oldalán az ABC News.

Hildebrand egy ritka, örökletes rendellenességgel született: albínó. Szervezete nem képes melanint termelni - festékanyagot, ami a bőr, a haj és az írisz színét is meghatározza -, haja és bőre hófehér. Mivel a pigmentációért felelős enzimek a magzati korban nem működtek rendesen, a kislány szeme sem fejlődött: vakon született. Tinédzserkorában kísérleti jelleggel részt vett egy kezelésben, ami sikeresnek bizonyult: ma már lát, igaz, nem tökéletesen. „Életlen a világ, de tele van színekkel. Látom a tárgyak alakját, de egy anyag mintáját már nem” - mesélte Hildebrand az ABC Newsnak.

A lánynak ez az állapot természetes, négy testvére közül kettő szintén albínó. Mint mondta, ez nem akadályozta a fotózásban: úgy kezdte el használni a gépet, mintha az a szeme lenne. 2009-ben With Little Sound címmel blogot indított, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezer nap alatt ezer fotót készít. Minden nap feltölt egyet, jelenleg 930-nál jár. További fotókat Amy Hildebrand blogján talál.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG