Vakok látogathatják a wroclavi festészeti kiállítástEsemény | 2012.04.16.

Az első állandó lengyel tárlat domborműveken mutatja be a kortárs lengyel festők – többek között Stanislaw Ignacy Witkiewicz, Jerzy Nowosielski, Magdalena Abakanowicz és Katarzyna Kozyra – műalkotásait. A vakok és gyengénlátók a tapintásukkal ismerhetik meg a kiállított műtárgyakat. A vendégek egy domború sárga vonalat követve tudnak eligazodni, a festményeket, illetve az alkotók életrajzát pedig egy rövid, Braille-írásos ismertető is bemutatja. A múzeum audio tárlatvezetési lehetőséget is biztosít, amely a képek színeire és más részletekre is kitér.

Mariusz Hermansdorfer, a múzeum igazgatója engedélyezte, hogy néhány kijelölt szobrot is megtapinthassanak a látogatók, de kizárólag fehér pamutkesztyűben. A kiállítás a múzeum legmodernebb, tetőtéri részében tekinthető meg, ahol nem jelentett gondot a tér megfelelő berendezése. A kiállítótér lifttel megközelíthető, a tág termek pedig akár tolókocsival is látogathatók.

A wroclawi Nemzeti Múzeum kortárs lengyel művészeti tárlata az egyik leggazdagabb az országban: csaknem húszezer kiállítási tárgy képviseli a XX. és XXI. századi művészet összes ágazatát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX