Az ombudsman figyelemfelhívásnak szánja a Vakok Állami Intézetéről szóló jelentésétHír | 2011.10.09.

Az állampolgári jogok biztosa szerint nem állapítható meg az alkotmányos jogokkal való visszaélés a Vakok Állami Intézetében. „A vizsgálat során feltártak alapján a panaszosok által megfogalmazott kifogások nem bizonyultak kellően megalapozottnak" - olvasható Szabó Máté jelentésében, aki a mostani vizsgálatot figyelemfelhívásnak tekinti. Az ombudsmant még márciusban keresték fel az intézetben ellátott emberek szociális munkásai pártfogoltjaik problémáival.

2011 márciusában a Vakok Állami Intézetének néhány gondozottját képviselő szociális munkás kereste fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, és kért tőle személyes találkozót, hogy megossza vele a szóban forgó intézménnyel kapcsolatos, nem éppen pozitív tapasztalatokat és ellenérzéseket.

A gondozottak egy csoportja kifogásolta a dolgozók és a vezetők magatartását a bentlakókkal szemben, a hiányos tájékoztatást jogaikról, és az aktuális jogszabályokról. Nem voltak megelégedve továbbá a bentlakás jogosultságáról szóló döntés objektivitásáról és a gondnokság alá helyezés eljárásával is akadtak problémáik. Mindezek orvoslására keresték fel Szabó Mátét, az állampolgári jogok biztosát.

A bejelentés ellenőrzések sorát indította el az állami intézményben. Írásbeli tájékozató formájában kérték az Intézet igazgatóját, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárát és a témában érdekelt szaktárca vezetőjét, hogy a kérdésekre adott válaszok formájában nyilatkozzanak, védjék meg álláspontjukat. Az intézet igazgatója a bentlakás jogosultságát, a tagfelvételt, az ezt elbíráló szakmai csapat fontosságát, valamint az együttműködésen alapuló egyéni fejlesztési terveket hangsúlyozta. A jogok ismertetésével kapcsolatban a házirendre, a szaktájékoztatókra és az érdekképviseleti fórumokra hívta fel a figyelmet. Helyettes államtitkár úr a fent említetteken túl a két intézmény közötti folyamatos munkakapcsolatot és a kötelező éves ellenőrzést emelte ki beszámolójában, majd hozzátette, hogy a Vakok Állami Intézete 2009-2010-ben körülbelül 19 alkalommal esett át ellenőrzéseken különböző hatóságok vezénylésében.

A gondozottak és a hivatalos szervek között feszülő ellentét feloldására a vizsgálat immár nyílt terepen folytatódott tovább. A helyszínen kitöltött kérdőívek (külön kérdéssort kapott a vezetőség) és a helyszíni szemle eredményei az Intézetet igazolták, ugyanakkor fény derült néhány bizonytalanságra. Érdemes például megvizsgálni, hogy „a bentlakásos szociális intézmények egészségügyi működési engedély beszerzésére vonatkozó kötelezettsége többletgaranciát jelent-e, avagy csak egy formális többlet-terhet" - írja a jelentés. Kérdésként merült fel a sikeres rehabilitáció is, mint a személyi térítési díj elő-takarékossági összegének megszerzési feltétele.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG