Vakok is olvashatnak a mesterséges szemmelTanulmány | 2012.12.07.

Egyelőre négybetűs szavak olvasására alkalmas az új találmány.

A világon először sikerült tudósoknak braille-írásos szavak képét eljuttatniuk vak páciensek retinájára, amellyel viszonylag gyorsan el tudtak olvasni négybetűs szavakat. Az Argus II nevú látásjavító protézis beültetése után az alanyok színeket, mozgást és tárgyakat is képesek voltak felismerni. Az eszköz egy szemüvegre erősített kis kamerából áll, amelyhez egy olyan szerkezet kapcsolódik, amely a bejövő jeleket elektromos impulzusokká alakítja. Ebből a jelek a retinába ültetett, elektródákkal ellátott mikrocsiphez futnak.

"A beteg ahelyett, hogy ujjaival tapogatja le a braille-jeleket, láthatja azokat, és így egy másodpercnél is rövidebb idő alatt képes lehet a jel leolvasására, 89 százalékos biztonsággal" - írta a Second Sight kutatója, Thomas Lauritzen.

Az implantátum egy hatvan elektródából álló hálózat, amelyek a retinához csatlakozva közvetlenül az idegsejtekhez juttatják az impulzust. A kutatók hat eletródát stimuláktak számítógéppel, hogy teszteljék a braille-betűk felismerhetőségét. A teszteket kulönálló betűkkel, és 2-4 betűs szavakkal végezték. Az alanyok fél másodperc alatt ismerték fel a betűket, és rövid szavakat 80 százalékos biztonsággal ismertek fel.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: INDEX