Vak kutya vezette a látássérültetHír | 2012.08.08.

Az emberi összefogás egyik csodálatos példája mentette meg egy látássérült ember életét: a lengyel férfi vakvezető kutyáját megmérgezték, de az egyik lap olvasói, valamint külföldi és belföldi internet használók segítségének köszönhetően egy új négylábú vezetőhöz jutott.

Artur Wyrwych a lengyelországi Opoléból évek óta Bruno nevű vakvezető kutyájára bízhatta magát. Egy napon azonban a hűséges társ rosszul lett, alig tudott megmozdulni, fogínyéből és szeméből szivárgott a vér. Az állatorvos megállapította, hogy megmérgezték. Az állat vért kellett kapjon – túlélte ugyan a szörnyű esetet, de ő is elvesztette a látását.

Amikor a legnagyobb példányszámú lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza beszámolt arról, hogy az opolei látássérült táncos nemcsak segítség nélkül maradt, de jóbarátja is immár megvakult, és mind a kettőjüknek vezető kellene – vagy legalább valami anyagi segítség a kezelésekhez -, megmozdultak az emberek. Köztük orvosok, újságírók, akik vállalták, hogy gyűjtést szerveznek a rászorulóknak.

Csatlakoztak a kutyaszeretők, külföldről és belföldről egyaránt. Egy Luxemburgban, az Európai Bizottságban dolgozó hölgy mélységesen felháborodott a történteken, s elmondta, számára elfogadhatatlan, hogy éppen egy hátrányos helyzetű, nem látó ember és kutyája ellen történt a kíméletlen cselekedet, ezért akar segíteni a maga anyagi lehetőségeivel.

Végül sikerült összegyűjteni 45 ezer zlotyt (több mint 3,2 millió Ft). Ennek az összegnek egy részét Bruno gyógyíttatására fordították – sajnos a mérgezés után már csak egy évig élt a hűséges állat. A pénz jelentős részét egy új kutya kiképzésére fordították, hogy a látássérült embernek legyen új vezetője. Ennek költsége elérte a 27 ezer zlotyt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: 168ÓRA