Vak-Sikk: így táncolnak Debrecenben a látássérültekHír | 2015.03.12.

Metallica, vidámság és életigenlés: van, aki egyáltalán nem lát, mégis imádja ezt a csoportot, és mindenre képes, hogy táncoljon.

Látássérültek, akiknek különös ismertető jele, hogy táncolnak. Az Ifiházban, ahol szerdánként 16 órakor kezdődik a Vak-Sikk tánccsoport próbája. S hogy mi is ez a Vak-Sikk? 2014 októberében alakult meg Puskás Anett vezetésével olyan fiatalokból, akik szeretnék felhívni a fogyatékkal élők figyelmét arra, hogy bátran vállalják fel magukat, ne éljenek elszigetelten. Tavaly, a fehér bot világnapján debütált a csapat a közönség előtt, s nem is akármivel: a Metallica Nothing Else Matters című dalának üzenetével: „Légy önmagad, semmi más nem számít”.

A kezdeményezés szimpatikusnak és ígéretesnek tűnik, egy szerdai napon ellátogattunk hát a Vak-Sikk csoport egyik próbájára. Egy mosolyogó, fiatal lány várt minket: Puskás Anett, a tánccsoport megálmodója, életre keltője. Gyerekkorában versenytáncos volt – még Békés megyében –, ekkor vált a műfaj szerelmesévé. Látása több szintet romlott, ekkor már nem folytathatta tovább a hobbiját. Most maximum 10 százalékot lát, távolra viszont még ennél is kevesebbet – ám ennek ellenére sem adta fel.

„A látássérülteknek nincs táncháza Debrecenben, hát akkor csináljunk egyet” – gondolta a fiatal lány, s most az Ifiházban tartja a próbákat. Mint mondja, a táncon kívül a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektetnek a csoporttal, ugyanakkor a negatív berögződésekből való kimozdításra és a rossz testtartás ellensúlyozására is figyelnek.

Anett imád táncolni, lendülete és energiája szétárad a teremben, nem beszélve a vidámságáról, az életigenléséről. A tánccsoport nevét egyébként séta közben találta ki, s mint elárulta, utalnak a fiatalosságra, újszerű összefogásra, ugyanakkor a sikk szó jelzi az értéket és a színvonalat is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHIR