Vak informatikus fejlesztette a beszélő LinuxotHír | 2012.10.27.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány fejlesztéseként megjelent a beszélő Linux legújabb változata, a BeLin 3.0.

A beszélő operációs rendszer az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében. Jelentőségét és társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business szaklap díjjal (Leadership Award) ismerte el - áll az alapítvány közleményében.

A Hammer Attila vak informatikus vezetésével fejlesztett, idén kiadott BeLin 3.0 legfontosabb újdonsága, hogy a vak emberek által használt, a számítógépekhez csatlakoztatható Braille-kijelzőkön minden szöveget a magyar Braille-helyesírás szabályai szerint jelenít meg. Jelentőségét másfelől az adja, hogy ezt a képességet minden nyílt forráskódú program, amely támogatni kívánja a pontírást olvasó vak felhasználókat, a jövőben át tudja majd venni.

A tavaly kiadott, BeLin ECDL-tananyagot is átdolgozták az új kiadásnak megfelelően. A tananyag eleget tesz az európai számítógép-felhasználói tanúsítvány operációs rendszerekről szóló teljes követelményrendszerének, ezáltal lehetőséget ad a vak és gyengénlátó emberek számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami keretek közötti elsajátítására.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU