V. Jótékonysági Maci AukcióHír | 2015.12.02.

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány – melynek alapítója Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze – azt az ígértet tette 2013-ban, hogy ha egyszer elegendő pénzt összegyűjt, akkor nyit egy olyan kávézót, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. 

A szervezet végül egy ennél is nagyobb álmot vált valóra a másfél éve üresen és kihasználatlanul álló egykori Vörösmarty mozi épületében.

25 millió forinttal a „zsebében” az alapítvány idén pályázatot adott be a Fővárosi Közgyűléshez, amely 2015. február 25-én ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy a Vörösmarty új gazdája a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány lesz. Az alapítvány célja, hogy megváltozott munkaképességű emberek dolgozhassanak az új létesítményben, ahol vállalták, hogy a mozit technikailag felújítják, az épületet átépítik és korszerűsítik, valamint olyan új funkciókkal látják el, melyekkel egy igazi pezsgő, kulturális közösségi teret hozhatnak létre.

Tervező irodákat kerestek fel, hogy segítsenek a koncepció megvalósításában. Építészeti, gépészeti, villamossági, belsőépítészeti, konyhatechnológiai és vetítéstechnikai cégek dolgoztak hat hónapon keresztül, amire a végleges tervek elkészültek. A kivitelezési munkálatok pedig szeptember 19-én kezdődtek meg.A 130 millió forintos beruházással járó projekt Európában is egyedülállónak számít, hiszen a 620 négyzetméteres alapterületen üzemelni fog egy 55 férőhelyes művész mozi terem, egy 150 fős rendezvény- és koncert terem, egy kávézó, egy pékség és egy olyan kis üzlet, ahol megváltozott munkaképességű emberek által készített terméket vásárolhatnak meg a vendégek. Az alapítvány 12-15 fogyatékossággal élő személy számára tud majd munkát biztosítani.

Rekordbevételre számítanak a maci liciteken

Az idei árverésen 20 híresség gyerekkori mackójára és személyes tárgyára lehet licitálni. A tavalyi bevételt – ami 14 millió forint volt – idén túl szeretnék szárnyalni az alapítvány munkatársai. Erre nagy szükségük van, hiszen a beruházáshoz közel 70 millió forint hiányzik még.

Világsztárok erősítik a 20-as maci lista mezőnyét

A szervezők idén felkérték a világhírű színésznő, Sophia Loren fiát, hogy felajánlásával segítse az alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását. Ifj. Carlo Ponti, aki karmesterként szintén világhírnévre tett szert, azonnal igent mondott, és Los Angelesből küldte Magyarországra kedvenc plüssmackóját és dedikált hangverseny pálcáját. A nemzetközi modellvilág élvonalába tartozó Palvin Barbara, a Cannes-i különdíjas Saul Fia c. film főszereplője, Röhrig Géza és a szintén világhírű Rubik Ernő is csatlakozott a jótékonysági kezdeményezéshez. Mindannyian kedvenc mackójukkal és egy személyes tárgyukkal járulnak hozzá az aukció sikeréhez. 

A Cannes-i Filmfesztiválon díjazott Törőcsik Mari saját maga kínálja licitre maciját

Az idén 80. születésnapját ünneplő Törőcsik Mari érdemeit, díjait és alakításait hosszasan lehetne sorolni. Az alapítvány alapítója saját maga kínálja licitre kedvenc medvéjét, amelyet lányától kapott ajándékba. Erős verseny alakulhat azonban ki Andorai Péter, Besenyei Péter, Csuja Imre, Halász Judit, Jakabos Zsuzsa, Koltai Róbert, Koós János, Korda György és Balázs Klári, Kudlik Júlia, Kuncze Gábor, Lukács Laci, Nagy Feró, Pásztor Erzsi és Weisz Fanni kedvencei között. 

Sztármacikkal a fogyatékossággal élőkért

Az elmúlt években sok szó esett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának fontosságáról. A fogyatékossággal élők foglalkoztatási aránya Magyarországon még mindig jóval alacsonyabb, mint az EU-s átlag. Ezen szeretne változtatni a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány és annak jótékonysági aukciója, amelyhez 2012 óta 150 híresség csatlakozott. 

Vörösmarty  - Premier

A program ötletgazdája Kárász Róbert, a TV2 műsorvezetője elmondta: a 2015-ös évvel minden eddigi álmukat felül szeretnék múlni, hiszen nemsokára megnyitják az egykori Vörösmarty mozi épületét, amelyen akkora átalakításokat végeznek, amekkorára senki sem számít. Premier: 2016. január 

Az aukció időpontja: 2015. december 3. 18:00
Helyszíne: Vörösmarty Mozi (Baross utca 2.) 
Licitálók jelentkezését az info_kukac_fogadjorokbeegymacit.hu e-mail címen várják a szervezők
További információ: www.fogadjorokbeegymacit.hu

Az aukcióra minden olyan támogatót várnak, aki elkötelezett híve a kampány célkitűzéseinek.

Hazánkban a megváltozott munkaképességűek mindössze 10-15%-át foglalkoztatják, a fogyatékossággal élők túlnyomó többsége kirekesztettnek érzi magát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTÁL