Űrkorszaki szakik – ezek lesznek a jövő legmenőbb állásai | 2016.09.21.

Amíg nálunk az innováció kis túlzással a városnéző buszok einstandolásában, az egyenházak tervezésében és az alternatív iskolák kinyírásában merül ki, addig a világ lassan már az űridegenvezetőknél, virtuális építészeknél, embermérnököknél és biohackereknél tart. Összegyűjtöttük a jövő legmenőbb állásait az őslényparkőrtől az emlékszerkesztőig.


Több százezer segédmunkás munkahelye szűnhet meg a következő évtizedben a logisztika robotizálása miatt – jósolja legújabb tanulmányában a Roland Berger stratégiai tanácsadó cég. A legveszélyeztetettebb szektor a kereskedelem és a feldolgozóipar.

Bár egy robot üzemeltetése ma még óránként 18–20 euróba kerül, az emberi munkaerő költsége pedig 14–15 euró, nem véletlenül olvashattuk már cikkek tucatjait arról, hogyan veszik majd el a robotok a munkánkat, a trend kíméletlenül egyértelmű. "Hosszú távon a termelékenység, illetve a robotok élettartamának növekedése és a berendezések árának csökkenése lesznek a fő érvek a robotizáció mellett, míg a humán munkaerő költsége továbbra is növekedni fog" – idézte a HVG Schannen Frigyest, a Roland Berger magyarországi ügyvezetőjét, aki szerint a logisztikai automatizációs beruházások már kevesebb mint 3 év alatt megtérülnek.

Megolajozhatom, főnök?

A trend persze nemcsak a logisztikára érvényes, a pénzügyi és biztosítási szektorban például hamarosan a munka 66 százalékát kommunikációs droidok vehetik át. Az Oxford Egyetem vészjósló prognózisa szerint az Egyesült Államokban a munkahelyek 47 százalékát automatizálhatják a következő 20 évben. A The Telegraph összesítése a legveszélyeztetettebb állások között említi a telemarketingest, a  hitelügyintézőt, a bankárt, az ingatlanügynököt, sportbírók, a portást, a titkárnőt és a szakácsot. A robotizális olyan gyors iramban zajlik, hogy a Gartner előrejelzése szerint 2018–ban már 3 millió embernek lesz robot a főnöke.


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NOL.HU