Ülve is lehet röplabdázniHír | 2015.03.13.

A Magyar Kupa döntője az álló röplabdások számára igazából egy kupahétvége volt Budapesten a Vasas-csarnokban, ahol február 14-én, szombaton az álló röplabdázók női bronzcsatájára és döntőjére, február 15-én vasárnap pedig az álló röplabdázók férfi bronzcsatájára és döntőjére került sor. Ekkor rendezték a férfi ülőröplabdázók kupaküzdelmeit is, amelyet a nyíregyházi Piremon SE nyerte a Kikinda ellen meglepően simán, 3:0-ra, immár 27. alkalommal elhódítva a Magyar Kupát. Emellett a női ülőröplabdázók, valamint mozgássérült gyerekek bemutató mérkőzést is tartottak.

Az eseményt követően kérdezték Mihályi Andrást, aki a női ülőröplabdázás pártfogója és menedzser. Nem mellesleg, pedig sportújságíró. Ebbéli tevékenységét 2009-ben a Magyar Paralimpiai Bizottság médiadíjjal is jutalmazta, a nyomtatott sajtó kategória győztes lett.

A 2008-as pekingi paralimpia után kezdtél el foglalkozni, amolyan menedzserként a női ülőröplabdával. Egy sportújságírót mi vesz rá erre?

Az, hogy szereti a csapatsportokat, meg hogy friss diplomás sportmenedzserként szerette volna valamire használni a diplomáját, hogy ne csak az íróasztal fiókjának szerezze. Bővebben kifejtve: én sportújságíróként a kosárlabda szakírója voltam a Nemzeti Sportnál több mint egy évtizeden át, és mint ilyen, nyilván szeretem a csapatsportokat. Ehhez képest a 2008-as pekingi paralimpián egyetlen csapatsportágban sem voltunk érdekelve, ami elszomorított és elgondolkodtatott. Elkezdtem faggatni az ott lévő vezetőinket, melyik sportágban hol tartunk a szóba jöhetők közül, és amikor az ülőröplabdához értek, kiderült, hogy abban nemhogy nincs, nem is volt soha női csapatunk. Na, ez kezdte el birizgálni a fantáziámat, főleg, hogy épp abban az évben szereztem diplomát a TF sportmenedzser szakán, így merészen arra gondoltam, alapítok egyet. Mármint egy női ülőröplabda-csapatot, amely a következő év márciusában tartotta első edzését, 2011-ben már Európa-bajnokságon szerepelt (8. hely), 2013-ban ismét (7. hely).

Mit kell tudni hazánk női ülőröplabdázásáról?

Ha arra gondolsz, van-e másik női csapat kis hazánkban, akkor az a válasz, hogy nincs, illetve hogy továbbra sincs, továbbra is a női válogatott Magyarország egyetlen női ülőröplabda-csapata, ezért hogy tudjon belföldön is meccseket játszani, immár évek óta elindul a magyar férfibajnokságban és a Magyar Kupában. Utóbbiban egyébként idén már le is győzte az egyik magyar férfiklubot, ami nem kis dolog, tekintve, hogy a férfiklubjaink mindegyike sokkal rutinosabb játékosokból áll, mint a mi csapatunk, nem beszélve a fizikai különbségekről: hosszabb karok és felsőtest, nagyobb fizikai erő, Ja, és ilyenkor férfiszabályok szerint játszanak a lányok, tehát tíz centivel magasabb hálónál.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORT MINDIG