Újítás - elérhető áronHír | 2015.02.15.

Most próbálja felfuttatni a testi fogyatékkal élőknek készült úgynevezett mesterséges külső vázat a három váradi megalkotója. Egyiküket kérdeztük a részletekről.

Felkelhetnek és járhatnak azok akik eddig nem tudtak. Nyugaton már nem újdonság az aminek segítségével ezt megtehetik, viszont ritkaság.
Nálunk pedig egyenesen innovációnak számít. Az egyik sikeres start up vállalkozás ugyanis úgynevezett mesterséges külső vázat fejlesztett ki aminek a levédését és piacra dobását próbálják éppen. Az egyik innovátorral, a váradi Kapy Andrással beszélgettünk. Mint elmondta 2013-ban jött az ötlet amikor Adrian Gheara, közös ismerősük és helyi befektető, összehozta Dorin Hirtével és együtt néhány hónap alatt elkészítették azt az úgymond exoöltözéket amely segít a fogyatékkal élőknek. Mi azt kérdeztük, látta-e az Alien 2-őt, ugyanis abban szerepelnek olyan bionikus gépek amelyeket magára ölthet az ember és ezek megsokszorozzák erejét. Látta. Viszont ő inkább az Iron Man-re hivatkozott, azt mondja onnan jött az ötlet.

Mi ez és mennyi?

Szóval nyugaton az iparban már használnak ilyesmit illetőleg létezik a világon 4 olyan cég amely hasonlókat gyárt, ebből kettő kereskedelmi forgalomba is hozza. A Kapyék által megtervezett berendezés egyelőre csak azoknak segít akiknek a gerincük sérült vagy lábuk hiányzik, ezt magukra csatolva járni lesznek képesek – a felső végtagokra is alkalmazható változat később várható. A filmeken többnyire hidraulikus az ilyen berendezések többsége, a váradi fejlesztésű azonban elektromechanikus, több kis motor mozgatja, és feltölthető elemről megy.
Most indították el a szabadalom bejegyeztetését Romániában, az OSIM-nál, később az Európai Unióban tervezik bejegyeztetni aztán államonként, majd az USA-ban.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás:ERDÉLY ONLINE