Újabb szakasz végéhez ért a Fecske Szolgálat programjaHír | 2012.07.19.

Lezárult a Kézenfogva Alapítvány Fecske Szolgálat névre keresztelt modellkísérleti program tavaly júniusában megkezdett szakasza. Az eredményes munkát igazolja, hogy ez idő alatt 134 fecske 500 fogyatékos családot látott el 150 településen és Budapesten. Hatalmas sikernek tekinthető, hogy jelentősen növekedett az olyan családok száma, akik csakis ezt a segítő szolgáltatást veszik igénybe mindennapjaikban.

A 2011. június 1-étől 2012. május 31-éig tartó szakasz legnagyobb eredménye, hogy növekedett azon családok száma akik ezen kívül más segítő szolgáltatást nem vesznek igénybe. „Ez azt mutatja, hogy a Fecske Szolgálat kezdi megtalálni azokat a családokat, akik a legnagyobb szükségben vannak és még semmilyen kapcsolatuk nincs más szolgáltatókkal" - írják közleményükben.

A leggyakrabban halmozottan sérült, értelmi fogyatékos és autista emberek mellé, otthoni felügyelet formájában veszik igénybe a segítséget a családok. A szóban forgó személyek 67%-a 14 évnél fiatalabb gyermek. „A koncepció az volt, hogy amíg a fecske felügyel a fogyatékos gyermekre, addig a szülők elintézhetik hivatalos ügyeiket, elmehetnek fodrászhoz, elutazhatnak a rokonokhoz vagy sétálhatnak egy órát a szabadban. Ehhez képest mégis a túlnyomórészt a mindennapi feladatok, a bevásárlás és a munkavégzés miatt igénylik a segítséget, így tehát a fecskék már beépültek a családok napi rutinjába is" - hangsúlyozta az alapítvány.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG