Újabb tárgyakkal bővül a Segítő Vásárlás webshopja Hír | 2015.10.07.

2015. október 2-án a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest 2015 hivatalos programok keretében, egy sajtótájékoztató kíséretében megnyílt a SEGÍTŐ VÁSÁRLÁS - DESIGN RANDI 2.0 kiállítás a Bálnában.

A Salva Vita Alapítvány idén pályázatot írt ki új tárgyak tervezésére. 2015. augusztus 28-ig tizenkettő pályamű érkezett be, amelyekből a zsűri hetet javasolt díjazásra és kiállításra. Az alkotásokat Szabó Eszter Ágnes képzőművész, Szentpéteri Márton MOME habil. egyetemi tanár, és Szilágyi Csilla üvegtervező művész zsűrizték. A szakmai értékelés szempontjai a következőek voltak: innováció, korszerűség, funkció, komplexitás, szériagyártás / termék előállítási lehetőség, arculati elemek, kidolgozottság, minőség, technológia.

A sajtótájékoztatón a hét új pályaművet mutatták be, valamint az azokból kikerült három győztest. A zsűri döntése alapján a szakmailag legjobbnak ítélt termékek tervezőit 50.000 – 50.000 Ft-os díjazásban részesültek, , a díjazott tervezőkkel és a partnercégekkel az Alapítvány szerződést köt, és lehetőséget biztosít az idén, márciusban indult Segítő Vásárlás webáruházban való forgalmazásra.

 Az est háziasszonya a Segítő Vásárlás program nagykövete, a webshop arca, Weisz Fanni volt.  A hallássérült fotómodell két éve segíti jelenlétével és áldozatos munkájával a programot. Hangsúlyozta, hogy azért is vállalta a feladatot, hogy még közelebb vigye a témát a sérültekhez és a fiatalokhoz is, akik szívesen vásárolnak webshopban. A legnagyobb kíváncsiságot az ifjúság körében tapasztalja. Nagyon fontos, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek a mássággal, hogy felnőttként kezelni tudják és ne, mint ufóra tekintsenek rájuk, hanem együttműködőek legyenek.

A kiállítást Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiragadta az elmúlt egy év üzenetét, mely a közös gondolkodásról, a nagy ötletekről, az együttműködésről szólt. Arról, hogy a közös célért érdemes összefogni olykor látszólag teljesen más területen tevékenykedő embereknek ahhoz, hogy valami egészen különleges alkotás és érzés megszülessen. Beszédét egy Kurt Vonnegut idézettel zárta: „ A művészetnek - lényegét tekintve - semmi köze a pénzkereséshez. A művészet, bár nem övezi hírnév, nem jár vele vagyon, a lélek gyarapításának eszköze.”

A helyszínen beszédet mondott még Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki elmondta, miből indult, hol tart és hova fejlődik a Design Randi program, hogy mi volt az Alapítvány célja a pályázatkiírással. Fontosnak tartja, hogy a közös tervezés maga is egy integrációs folyamat volt, hiszen a tervezők megismerkedhettek egy korábban ismeretlen területtel, személyesen találkozhattak sérült emberekkel, ugyanakkor a műhelyek sokszor zárt világa is megnyílt egy külső szakember előtt – mindez nyitottságot kívánt mindkét fél részéről.

Szabó Eszter Ágnes képzőművész, kurátor, elmondta, mennyi akadályt kell leküzdeni ebben a helyzetben zsűriként. Egyszerű tárgyakat látunk, amelyek mindegyike nagy lépés egy fenntartható jövő felé. Fontos, hogy ezen a területen a háttéripar megerősödjön.

Kertész Veronika kifejezte örömét, hogy részt vehetett ebben a projektben. Először a program felépítése, a rapid randi jellege keltette fel az érdeklődését, hogy több céggel szervezetten tudott megismerkedni, de a legnagyobb ösztönzést a termékfejlesztés célja és hasznossága adta.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2015. október 2-15-ig hétfőtől péntekig, 10-18 óráig, szombaton 10-től 16 óráig a Bálnában (1093 Budapest, Fővám tér 11-12. - földszint 305. terem).

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SEGÍTŐVÁSÁRLÁS.HU