Újabb informatikai lehetőségek a látássérültek szolgálatábanHír | 2013.06.28.

A Net-Média Alapítvány bejelentette, hogy megjelent az általa honosított NVDA egy újabb verziója.

Az NVDA egy képernyőolvasó, melynek segítségével egy látássérült felhasználó lehetőséget kap a számítógép használatára. A program felolvassa a képernyő aktuális tartalmát, így a vakok is egyszerűen hozzáférhetnek az informatika nyújtotta lehetőségekhez. A program egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen ingyenes és nyílt forráskódú, így bárki letöltheti és kipróbálhatja a szoftvert. A program teljesen hordozható, így még telepíteni sem kell, a vak felhasználók nincsenek egyes gépekhez kötve, ezzel is segítve a gördülékeny munkájukat.

Az NVDA talán egyetlen hátránya az a hangja, ugyanis az ingyenes E-Speak beszédszintetizátort használja, mely nem emberi hangból generálja a beszédet, így ez némileg zavaró módon gépi hangzást nyújt. E probléma kiküszöbölésére ugyanakkor létezik már egy olcsó megoldás, ugyanis a Net-Média Alapítvány forgalmazza a Vocalizer Expressive hangokat az NVDA programhoz Magyarországon, melyek sokkal emberibb hangzást nyújtanak a felhasználónak. A legfrissebb verzió már tartalmazza a Google által is használt Mariska hangot, ami talán még szebben szól mint elődjei.

A nemrég megjelent NVDA új verziója (mely a 2013.1-es kódjelet viseli) már képes felolvasni a Microsoft Powerpointban elkészített diákon található szöveges információkat, ezzel nagy segítséget nyújtva a látássérült oktatóknak, diákoknak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: IT CAFÉ