Újabb hallássérült-segítő kutyák állhatnak munkábaHír | 2013.03.20.

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület által kiképzett két hallássérült-segítő kutya Budapesten, így jelenleg öt "hallókutya" segíti hivatalos minősítéssel hallássérült gazdája életét.

Magyarországon még kevésbé ismert a hallássérült-segítő kutyák munkája. A hallás-, mozgássérült-segítő, személyi segítő, illetve terápiás kutyák képzésével foglalkozó NEO Magyar Segítőkutya Egyesület egyik célja az egyedi igényekre szabott hangjelző kutyák képzésének megalapozása Magyarországon - közölte az egyesület az MTI-vel.

Világszerte sikerrel alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, akik különböző hangok (gazda nevének szólítása, babasírás) és zajok (kopogás, csengő, riasztó) jelzésével megkönnyítik, biztonságosabbá teszik gazdáik mindennapjait - részletezte Mányik Richárd, az egyesület elnöke.

"Kuku, az első magyar hallássérült-segítő kutya képzését 2009 nyár végén kezdtük el, az eb 2010 áprilisa óta magabiztosan jelzi a zajokat, és vizsgázott hallássérült-segítő kutyaként látja el feladatát" - fejtette Loványi Eszter, a hallássérült-segítőkutya program vezetője.

A szakemberek elmondása szerint a kiképzés kölyökkortól kezdve az állat 1,5-2 éves koráig tart. A hangok bejelzésének megtanítása viszonylag egyszerű feladat, azonban mindezt megbízható munkává formálni már csak sok gyakorlással lehet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SINOSZ