Újabb fontos lépés a jelnyelv elismertetésének 300 éves küzdelmébenHír | 2012.11.21.

dr. Kósa Ádám sajtóközleménye - Új alkalmazás segíti a siketeket és nagyothallókat az uniós intézményekkel való kapcsolattartásban. Kedd kora este Strasbourgban Viviane Reding igazságügyi biztos, az Európai Bizottság alelnöke, Kósa Ádám magyar és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselőkkel közösen jelentette be egy, a siketek és nagyothallók uniós intézményekkel történő kommunikációját megkönnyítő informatikai projekt elindítását. A beruházás értéke mintegy 1,1 millió euró. A bejelentésre a jelnyelv elterjesztése területén folytatott tevékenysége miatt a siketek atyjának tekintett Charles-Michel de l'Épée születésének 300. évfordulóján került sor.

A projekt célja, hogy egy korszerű, ingyenesen letölthető számítástechnikai alkalmazás létrehozásával elősegítse a siketek és nagyothallók hozzáférését az Európai Unióval kapcsolatos információkhoz és lehetőséget biztosítson az uniós intézményekkel való kommunikációhoz. A program egy olyan alkalmazásra épülne, amely lehetővé tenné, hogy a jelnyelvi tolmácsok (minden hivatalos uniós nyelvhez tartozik jelnyelv) könnyebben, tartózkodási helyüktől függetlenül elérhetőbbé váljanak az európai intézmények és így az azokkal kommunikálni kívánó hallássérültek számára is.

Viviane Reding, jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős uniós biztos, a témában kedd kora este tartott sajtótájékoztatón kiemelte: "A jelnyelv a siketek nagy részének anyanyelve, sok más ember számára pedig a második vagy harmadik használt nyelv. A projekt az uniós intézményekkel való kommunikációban és hozzáférésben való egyenlő esélyekről szól, függetlenül attól, hogy az adott személy egy nagyobb csoporthoz, vagy egy kisebb közösséghez - mint például a jelnyelvet használók - tartozik. Minden európai polgárnak egyenlő joga van, hogy részt vegyen az Európai Unió demokratikus működésében, s az európai intézmények azon fognak dolgozni, hogy megvalósítsák ezt a célt" - mondta.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ