Új módszer segítheti az értelmi fogyatékos emberek döntéshozatalátHír | 2012.02.16.

A döntéshozatalt segítené elő egy külföldi módszer, a Play decide értelmi sérült embereknek szóló adaptációja. A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének (RIROSZ) munkatársa, Heiszer Katalin szerint a változatot a Magyarországon működő civil szervezetek és iskolák körékben fogják terjeszteni, ehhez azonban profi támogatókra lenne szükség. Az adaptált változatról már elkészült egy interaktív DVD, február végén jön a következő.

A Play decide módszer adaptálásának ötlete Heiszer Katalin nevéhez fűződik, aki a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségén (RIROSZ) keresztül került kapcsolatba a projekttel. „Az értelmi sérült személyek számára az eredeti módszer nehezen érthető, emiatt döntöttem úgy, hogy készítek szánukra megfelelő változatot" – mondta el a Közelképnek a RIROSZ munkatársa. 

A Play decide verbális jellegű módszer célja, hogy a szituációs feladatokban vezesse rá a használót, milyen lehetőségei vannak különböző döntési helyzetekben. Témáihoz papíralapú csomagok tartoznak, amelyek történet-, információs- és témakör kártyákból állnak. A résztvevőknek ezeket a témákat kell megvitatniuk, majd a megadott megoldási álláspontok közül kiválasztaniuk a hozzájuk legközelebb állót.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: Közelkép Hírügynökség