Új jótékonykodási forma: az adománybolt Hír | 2012.02.16.

Egyre népszerűbb Magyarországon az adománybolt, amelynek lényege, hogy a jó minőségű felajánlott tárgyakhoz a vásárlók kedvezményes áron juthatnak hozzá, a befolyt összegből pedig jó célt támogatnak. A Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány nyitotta az elsőt, míg a legtöbb bolttal a gyermekhospice-t működtető Szemem Fénye Alapítvány büszkélkedhet. Idén a Közösségi Szociális Szövetkezet is üzletet nyitott.

„A bolt működése és jellege az angol charity shopokon alapszik, és hasonló az elmúlt években Magyarországon megnyílt adományboltokhoz" – olvasható a Közösségi Szociális Szövetkezet közleményében. Bár nem teljesen azonos a már létező boltokkal - mivel nem karitatív szervezet hozta létre - de célkitűzéseikben nincsen különbség. „Az adományozók a már nem használt tárgyaikat ajánlhatják fel a bolt számára adományként, míg a vevők olcsón juthatnak hozzá használt ruhákhoz, könyvekhez, használati tárgyakhoz."

„Valójában bármit elfogadunk, ami egy háztartásban előfordulhat. Elsősorban mégis gyermekjátékokat, mesekönyveket, cipőket, dísztárgyakat, könyveket, háztartási készülékeket és eszközöket várunk" – mondta el Deák Anikó, a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat adományboltjának menedzsere. Iványi Zoltán, a Szemem Fénye Alapítvány marketing- és kereskedelmi igazgatója hozzátette, hogy amennyiben vásárlóik kérnek valamit, azt igyekeznek biztosítani. A szervezetek számára fontos kritérium az adományok minősége, mivel csakis a jó állapotban lévő tárgyakat tudják értékesíteni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: Közelkép Hírügynökség