Új épület a fogyatékkal élőknekHír | 2011.10.28.

Októberben adták át azt a modern és korszerű épületet Pesthidegkúton, amelybe az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona költözött.

Az új intézményt Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere avatta fel és az eseményen részt vett Schmitt Pálné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége is.

Mostanáig az Orsó utcában működött az otthon, amely a családokban élő fiatal felnőtt értelmi fogyatékosok nappali foglalkoztatását biztosította immár több mint 14 éve. Ez az épületrész egy társasház oldalában volt, ahol elégtelenek voltak az infrastrukturális és tárgyi feltételek - mondta Láng Zsolt az átadó ünnepségen. - Kiemelte, rendkívül fontos, hogy a fogyatékkal élő emberek élethelyzetét a lehetőségekhez mérten javítsák, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy létre kell hozni egy korszerű, minden elemében XXI. századi intézményt - tette hozzá.

A hidegkúti út 158. szám alatt található új otthon tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, saját kertje van és teljesen akadálymentesítették. Az épület felújítása során, két szinten összesen 270 m²-en alakítottak ki új helyiségeket. A ház megvásárlásának és a felújításnak a teljes költsége 186 millió forint volt.

A most átadott épületben az infrastrukturális fejlesztés mellett, az eszközellátottság is javult.  Mostantól az eddigi 15 fő helyett 20 fő nappali elhelyezését tudják biztosítani - hangsúlyozta Bánlaki Jánosné, az intézmény vezetője, aki ünnepi beszédében azt is kiemelte, hogy gondozottjaik kiváló kis közösségben élnek, rendkívül sokat tesznek önmagukért és egymásért is.

Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége az eseményen megelégedését fejezte ki, hogy az országban egyre több hasonló intézményt adnak át.

A kerület vezetése szerződést kötött több intézménnyel, ahol mozgássérülteket alkalmaznak. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a fogyatékkal élő emberek nagy türelemmel és odafigyeléssel látják el munkájukat. Az önkormányzat fontosnak tartja a sérült emberek élethelyzetének javítását, a lakókörnyezetükben történő nappali elhelyezést és a munkaerő-piaci felkészítést.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HETI VÁLASZ