Új autóhoz juthatnak a súlyosan mozgáskorlátozottakHír | 2011.12.06.

Akár 900 ezer forintos támogatást is kaphatnak a súlyosan mozgáskorlátozott személyek új autó vásárlására. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma pályázatot hirdetett az új támogatási konstrukció lebonyolítására, amelyen egy szakértői konzorcium nyert, melynek tagjai a Magyar Suzuki Zrt., a Széchenyi Bank és a Signal Bioztosító.

Széchenyi Bank alacsony kezdőbefizetés mellett, a teljes körű Signal Casco biztosítást is magában foglaló, vállalható mértékű havi törlesztő részletű hitelt kínál a konstrukció keretében, melyhez a modern és környezetbarát gépkocsikat a Magyar Suzuki Zrt. biztosítja. Ha mindez nem volna elég, a projekthez támogató partnerként a MOL Nyrt. is hozzájárul kedvezményes árú üzemanyagkártyáival.

A szaktárca 2011. július 2-ai hatállyal eszközölt komoly változtatásokat a mozgáskorlátozott személyeket támogató rendszerben. A fő cél az új autók vásárlásának segítése a támogatások összegének jelentős növelésével. Ennek megfelelően a támogatás összege új kocsi esetén 300 ezerről 900 ezer forintra emelkedik. Használt járműnél, segédmotoros kerékpárnak nem minősülő három vagy négykerekű járműnél valamint gépi meghajtású kerekesszék esetén az összeg 600 ezer forint. A 300 ezer forintos különbség az új és a használt autóra járó támogatás között az előbbi beszerzésére ösztönzi a jogosultakat.
A projekten győztes konzorcium a Suzuki Swift 1.2 GLX modellt kínálja, amely kiemelkedő eredményeket ért el a biztonsági és törésteszteken, fogyasztása pedig 5 liter 100 kilométeren.A konzorcium segítségével az autók hároméves kölcsönszerződés megkötésével vásárolhatók meg, melyet a finanszírozó szervezet (egyedi kockázati döntés alapján) egységesen kedvező feltételekkel folyósít. A konzorcium biztosítja a garanciális ellenőrzéseket és a szervízeléseket is.

Gépjárműszerzési támogatásra a mozgásszervi fogyatékossággal élő személy, illetve az ő jogán vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója (pl. szülő, házastárs, gyermek, testvér) jogosult, ha vállalja a vezetésre képtelen fogyatékos személy szállítását. Jogosult a támogatásra az a vezetésre képtelen személy is, akinek ellenszolgáltatás nélküli szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint önkéntes jogviszonyban álló személy vállalja.

Az igényeket a szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani, melyek közvetlenül döntenek az odaítélésről, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) delegált tagjának közreműködésével. 2011-ben a támogatások kerete 700 millió forint.
A projektnek a súlyosan mozgáskorlátozottak beilleszkedésén, munkába járásának segítésén kívül közvetett pozitív hatásai is vannak. A teljesség igénye nélkül az új és környezetkímélő gépjárműveknek köszönhetően: fenntarthatóság, környezetvédelem, a hazai ipar támogatása, az autópark öregedésének lassítása, a széndioxid-kibocsátás mérséklése.