Új tolmácsszolgáltatással a siketek és nagyothallók már telefonon is elérhetik az uniós intézményeketHír | 2014.04.11.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában szerdán először próbálták ki "élesben" az InSign elnevezésű, valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazást, amely a siketek és nagyothallók számára ingyenesen biztosítja, hogy telefonon kapcsolatba léphessenek az Európai Unió intézményeiben dolgozó ügyintézőkkel - tájékoztatta a sajtót Kósa Ádám EP-képviselő, aki maga is siket, és parlamenti munkájának homlokterében a fogyatékossággal élők jogainak bővítése, életfeltételeik javítása áll.

A rendszer, amelynek kiépítése 750 ezer euróba került, Kósa szerint forradalmasíthatja a távközlési szektort, hiszen az alkalmazás számos további fejlesztési lehetőséget nyit meg az európai tagállamok közintézményei előtt a siketekkel és nagyothallókkal, illetve az idősekkel való kapcsolattartás területén.

Az InSign kísérleti projekt Kósa Ádám és Werner Kuhn németi EP-képviselő közös kezdeményezésére jött létre. Kósa Ádám, az EP első és mindeddig egyetlen siket képviselője elmondta: a milliók életét megkönnyítő alkalmazás az európai intézmények és az érintetteket képviselő civil szervezetek példa értékű összefogásával valósulhatott meg. Az alkalmazást az EP finanszírozza és az Európai Bizottság koordinálja. A megvalósításban részt vett az Európai Siketek Uniója (European Union of the Deaf, EUD).

"Célunk, hogy a 2014-es európai parlamenti választások idejére a rendszer felálljon, nagyszabású volt, de közös munkával sikerült megvalósítani és elérni, hogy a választásokra készülve minden siket és nagyothalló európai polgár akadálymentesen és közvetlenül jusson hozzá a számára fontos információkhoz" - emelte ki Kósa Ádám.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PRIM HÍREK