Új terápiás utakat nyithat meg a kénhidrogénHír | 2016.01.24.

Az Országos Onkológiai Intézet kutatói a kénhidrogén élettani és onkológiai funkcióiért felelős molekuláris útvonalakat vizsgálják.

Dr. Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztályának tudományos osztályvezetője és csapata egy új módszert dolgozott ki a kénhidrogénnek a sejtek kommunikációjában betöltött szerepeinek a vizsgálatára. Külföldi kutatókkal közreműködve, a módszer segítségével, két olyan enzimrendszert is sikerült azonosítani, amelyek egymást segítve irányítják a kénhidrogén által szabályozott sejten belüli jelátviteli folyamatokat. A kutatócsoport felfedezései alapvető információkat szolgáltatnak a kénhidrogént célzó onkológiai terápiák bevezetéséhez - közölte az onkológiai intézet.

Az elmúlt két évtized kutatásai rávilágítottak arra, hogy számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban talán még a nitrogén monoxidnál is fontosabb szerepet tölt be a záptojás jellegzetes kénes szagáért felelős kénhidrogén. (Az 1998-as orvosi Nobel-díjat a nitrogén monoxid élettani funkciójának feltárásáért ítélték oda.) A kénhidrogénnek az agyműködésben, a vérnyomás-, a szív- és érrendszer, valamint az anyagcsere szabályozásában nélkülözhetetlen szerepe van. Számos előnyös élettani hatása, mint például gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, illetve a férfiak szexuális potenciáljára való hatása is ismert.

Onkológiai vonatkozásban a közelmúltban láttak napvilágot azok a kutatási eredmények, amelyek megmutatták, hogy vastagbél-, tüdő-, és emlőrákban a rákos sejtek a kénhidrogén előnyös sejtélettani funkcióit kihasználva védik magukat az immunrendszer ellen és rendezkednek be a túlélésre. Fontos szerepet játszik a kénhidrogén a tumor érképzésében is, amely a daganatok terjedéséhez és növekedéséhez járul hozzá, ez a beteg számára kedvezőtlen folyamat biztosítja a daganatok számára a tápanyag utánpótlását, illetve az anyagcsere zavartalan működését - zárul a közlemény.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS