Új technológia a hallásjavító implantátumok beépítésében MagyarországonHír | 2014.07.12.

Először ültették be Magyarországon egy műtéti folyamatban egyszerre mindkét fülbe a jelenleg elérhető legvékonyabb cochleáris, hallásjavító implantátumot.

A műtétet Rovó László végezte el egy tizenhat hónapos kisgyermeken csütörtök reggel a Szegedi Tudományegyetemen, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán.

A műtét alig két órát vett igénybe, annak eredményeként a kisfiúnak minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké. Hamarosan megtanulhat beszélni, és iskolás korára megszűnhetnek a kezdeti kommunikációs különbségek közte és kortársai között. 

Az eljárás során az implantátumot beültetik a fejbőr alá, és az ahhoz kapcsolódó elektródát bevezetik a középfülbe. A rendszerhez kapcsolódik egy külső egység. A mikrofon fogja az ingereket, amelyeket a processzor elektromos jelekké alakít, majd a tekercsen keresztül kommunikál a beültetett implantátummal. Az implantátum végén levő elektródát elektromos jelekkel meghajtja, és az elektromos kisülések a kapcsolódó ideghez elérve hallást generálnak, így létre jön a halló inger. 

A legjobb eredmények elérése érdekében kétéves kor előtt célszerű elvégezni a beültetést, ezáltal nagyobb lehetőség nyílik a nyelvi képességek kifejlődésére. Az idő kulcsfontosságú tényező.

Rovó László professzor a műtétet követő sajtótájékoztatón nagy előrelépésnek nevezte, hogy az elmúlt években a kormány és az egészségügyi államtitkárság felismerte a cochleáris implantáció fontosságát, aminek köszönhetően az utóbbi két évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) biztosította a világszínvonalú és minőségű, időben történő ellátás lehetőségét.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHAB PORTAL