Új remény az Alzheimer betegek számáraTanulmány | 2013.02.10.

A reményt adó szert egy éven keresztül kapják a kutatásra jelentkező önkéntesek, akik a leginkább veszélyeztetett 70-85 korosztályból kerülnek ki. A kutatók által kifejlesztett kísérleti gyógyszerrel egy államilag finanszírozott kutatás keretében vizsgálják, hogy miképpen akadályozhatja meg az Alzheimer-kór kialakulását a veszélyeztetett idősebb korosztálynál. A solanezumab néven ismert medicina hatásának lényege, hogy az agyban megtapadva megtisztítja a lerakódásoktól – mert ezek az Alzheimer-kór okozói –, így lassítva a beteg mentális hanyatlását. A módszer akár egy évtizeddel is hosszabb tünetmentes életet biztosíthat.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy bár a szer nem hatékony a középsúlyos–súlyos stádiumban lévő betegeknél, de a korai stádiumban ígéretesnek bizonyulhat. A kutatók úgy gondolják, hogy hatékonyabb lehet a gyógyszer, ha a veszélyeztetett korosztály a tünetek jelentkezése előtt elkezdi szedni.

„Reményeink szerint meg lehet akadályozni, hogy a betegség okozta leépülés elkezdődjön még mielőtt visszafordíthatatlanná válik a folyamat. A gyógyszer által akár tíz évvel is lehet késleltetni a kór terjedését az agyban” – nyilatkozta dr. Reisa Sperling, a bostoni Brigham Alzheimer-központ és kórház igazgatója.

A dr. Sperling által vezetett kutatás keretében ezer olyan 70–85 éves személyt vizsgálnak, akiknél kimutatták már az Alzheimer első jeleit, de még nem jelentkeztek náluk a demencia tünetei. A projektben részt vevő önkéntesek három éven keresztül kapják havi rendszerességgel infúzión a solanezumabot. A kutatást ötven helyszínen végzik az USA-ban, de nem kizárt hogy Kanadában, Ausztráliában és Európában is megkezdik a munkát – mondta el az igazgató.

Jelenleg 35 millió ember szenved világszerte az Alzheimer-kórban, ebből az Egyesült Államokban 5 millió. A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek csak ideiglenesen enyhítik a tüneteket. A tudomány jelenlegi állása szerint a kór esetében még nincs teljes gyógyulást adó szer.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ