Új munkahelyek és képzés megváltozott munkaképességűeknek KomlónHír | 2013.10.25.

Száz fő megváltozott munkaképességű dolgozóval bővíti év végéig a munkavállalók létszámát komlói telephelyén a FŐKEFE Nonprofit Kft. Ezzel kétszázról háromszázra nő a nem kis részt egykori bányászokból és könnyűipari dolgozókból toborzott munkahelyi közösség, mely irodai papíráruk gyártásával foglalkozik. Az Új Széchenyi Terv a Rehabilitáció, Érték Változás (RÉV) program keretében egyúttal csaknem 130 fő részesül helyben képzésben és sor került oktatóterem kialakítására is. A jelenleg már 255 főt foglalkoztató komlói üzem irodai papíráruk gyártásával foglalkozik.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a komlói FŐKEFE- üzemben elmondta, egyaránt cél a foglalkoztatottak számának bővítése, valamint a képzéseken keresztül a segítségnyújtás a mindennapi élethez és ahhoz, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók minőségi termékeket gyárthassanak. Bejelentette az államtitkár, hogy október végére megtörténik annak a pályázatnak a kiírása, amely jövőre is 35 milliárd forinttal támogatja a megváltozott munkaképességűeket akkreditáltan foglalkoztató vállalkozásokat.

Szabó György, a FŐKEFE ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy a legtöbb - mintegy 3700 - megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató cég a program keretében országosan 1620 dolgozó képzését végzi el 2014 tavaszáig. Komlón például 77-en alapvető, további 50-en különféle szakmai képzésben részesülnek. A helyi termelési központban a RÉV projekt keretében mintegy négy millió forint oktatóterem kialakítására, telephely felújításra is jutott.
Komló a régió rehabilitációs központjává vált, a városvezetés arra törekszik, hogy használaton kívüli ingatlanjait ilyen típusú foglalkoztatás-bővítésre adja át jelképes összegért vagy ingyen, valamint hogy abban is segítsen, hogy ezeken a helyeken 21-ik századi munkakörülmények fogadják a dolgozókat.

Elhangzott a tájékoztatón: csaknem 900 megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatását segíti a minisztérium azzal a most zárult pályázattal, melynek keretében 44 munkaadó több mint 325 millió forintot nyert el. A kedvezményezettek a megváltozott munkaképességű munkavállaló után fizetendő bérköltségre, valamint a megváltozott munkaképességből fakadó többletköltségeire kapnak támogatást.