Új kezelés a szklerózis multiplex ellenHír | 2015.05.27.

Nemsokára kifejleszthetik azt a gyógyszert, amely meggátolhatja az egyik legrettegettebb betegség, a szklerózis multiplex kifejlődését.

Az Alexandre Prat, vezette kutatócsoport azonosított egy molekulát, az úgynevezett MCAM-et, amelyről kimutatták, hogy képes késleltetni a betegség megjelenését, illetve jelentősen lassítja kifejlődésének sebességét. Az Annals of Neurology folyóiratban közzétett eredmények szerint e biztató eredményeket emberi in vitro tesztek és egereken végzett in vivo vizsgálatok is bizonyítják.

"Hiszünk benne, hogy megtaláltuk az első kezelést, amely hatással lesz a szklerózis multiplexben szenvedő betegek életminőségére, és jelentősen csökkenti a tüneteiket, illetve a betegség romlását" - mondta Alexandre Prat.

A szklerózis multiplex (SM) egyidegrendszeri betegség, amely bénulással, zsibbadással, látásvesztéssel, egyensúly-hiánnyal és egy idő után a járás képességének elvesztésével jár további életminőség romlás megjelenése mellett. Jelenleg nincs rá hatékony gyógymód. A betegség különösen nagy számban érinti a fiatal felnőtteket az északi országokban, például Kanadában is közel 75 ezer ember él SM-el.

Az agy általában védett a támadások ellen a vér-agy gáton. A vér-agy gát megakadályozza az immunsejtek - limfociták - bejutását a központi idegrendszerbe. Az SM-es embereknél azonban gyakran tapasztalható szivárgás. A limfociták két típusa, a CD4 és a CD8, megtalálják a módját, hogy átjussanak a védőgáton. Ezek aztán az agyban megtámadják az idegsejteket és megsemmisítik az ezeket védő mielinhüvelyeket, így csökkennek az idegi impulzusok, illetve plakkok, lerakódások képződnek az agyban.

Prat és csapata már 2008-ban azonosította az MCAM molekulát (melanoma sejtadhéziós molekula), amely döntő szerepet játszik az immunrendszer szabályozási zavarában a szklerózis multiplex esetén. MCAM-re van ugyanis szükség, hogy a CD4 és CD8 limfociták átjuthassanak a vér-agy gáton. Ha blokkolni tudják az MCAM-et, akkor csökken a betegség aktivitása.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA