Új jogi lehetőség a fogyatékkal élőknek, szenvedélybetegeknek, hajléktalanoknakHír | 2014.05.05.

Az egészségügyben, a foglalkoztatásban, vagy a lakhatásban is segíthet a fontos döntések meghozatalában a cselekvőképességükben korlátozottaknak egy kijelölt támogató személy egy új jogi lehetőség révén.

„Egy új jogintézmény révén úgy tudnak segítséget nyújtani a döntéseikben támogatásra szorulóknak anélkül, hogy korlátoznák az érintett személy cselekvőképességét” – nyilatkozta lapunknak a Kézenfogva Alapítvány (KF) jogásza. Gazsi Adrienn elmondta, hogy a támogatott döntéshozatalnak is nevezett lehetőséget az új polgári törvénykönyv vezette be március 15-én. Magyarországon jelenleg 57 944 fő áll gondnokság alatt, elsősorban őket érintheti a támogatott döntéshozatal intézménye például a lakhatás, a foglalkoztatás, az egészségügy a szociális ellátás és az oktatás területén.

Igénybevételével az érintett személy továbbra is teljes cselekvőképességgel rendelkezik ügyei intézése során, a döntéseinek támogatása azonban jogilag elismert formát ölt. A KF jogásza szerint feltehetően az értelmi fogyatékossággal, pszicho-szociális fogyatékossággal élő, a szenvedélybeteg, az időskori demencia miatt segítségre szoruló, esetlegesen a hajléktalan személyek közül többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Gazsi Adrienn fontosnak tartotta, hogy a támogatott döntéshozatal a támogatott és a támogató személy közötti bizalmi viszonyon alapul és igazi partnerségi kapcsolat lehet. A segítség mértékét minden esetben a támogatott személy szükséglete és az adott helyzet, probléma határozza meg. A támogató soha nem járhat el a támogatott személy helyett és nevében, csak segítséget, tanácsot adhat a hozzá fordulónak. A segítség mértékét mindig az adott személy szükséglete és az aktuális helyzet és probléma határozza meg.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VILÁGGAZDASÁG ONLINE