Új jele lesz a kerekeszékeseknek New York-banHír | 2013.07.08.

Új piktogramot kapnak a kerekesszékesek New Yorkban. Az új szimbólumon a tolószékben ülő figura nem csak mereven ülni fog, hanem a kezeivel löki magát - írj az NPR.

Az új design különösen nagy fejlődést jelent a kerekeszékesek, első, 1968-as New York-i piktogramjához képest, ami egy fej nélküli embert ábrázolt egy tolószékben. A legújabb rajzot Sara Hendren, egy, a Harvardról frissen kikerült designer alkotta.

"A régi, nemzetközi szimbólumon a figura természetellenesen egyenes háttal ül a székben. Van ebben valami nagyon gépies" - mondta a tervező. "A mi jelünkön a figura előredől. Egyértelműen érezhető, hogy mozog, hogy önállóan boldogul a világban" - magyarázta az új szimbólum jelentését Hendren.

A designer ötletét először egy 22 éves kerekesszékes fiú karolta fel, aki csak egy gépen keresztül képes kommunikálni. Brendon Hildreth a családja segítségével az új piktogrammot ábrázoló pólókat gyártott, és megkérte a helyi üzleteket és intézményeket, hogy cseréljék ki a régi jelet az újra. "Az emberek egész életében úgy néztek Brendon-ra, mintha az élete kevésbé lenne érdekes, összetett, vagy kevesebb vágya lenne a jövőre nézte" - mesélte a designer, akit ez a felismerés indított arra, hogy az új szimbólumot terjeszteni kezdje.

Hendren és a barátja, a szintén desginnal foglalkozó Brian Glenney először gerilla-eszközökkel dolgoztak: Boston-szerte átfújták a régi piktogrammokat az újjal. Az illegális akciónak akkora visszghangja lett, hogy az emberek az Egyesült Államok minden tájáról megkeresték a designereket és elkérték tőlük a mintát. Egy telefonhívással pedig sikerült beszervezni New York fogyatékkal élők jogaival foglalkozó biztosát, aki úgy döntött idén nyáron minden régi szimbólumot újra cserélnek a városban.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX