Új gyógyszer a szklerózis multiplex kezeléséreHír | 2012.11.18.

Első ízben sikerült nem csak megállítani, de vissza is fordítani a szklerózis multiplexszel járó idegi károsodást. Az új szer kedvező hatása az immunválasz "lehalkításának" köszönhető, de a jó eredményeknek ára is van.

A szklerózis multiplex egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító "szigetelést", az úgynevezett myelinhüvelyt. A betegség aktív fázisában egy-egy területen romlik az ingerületvezetés, ami fel-fellángoló, változékony tüneteket, például látászavarokat, a végtagok ügyetlenségét, zsibbadást és vizelési zavarokat okoz. A betegség lefolyása ebben a stádiumban különösen kiszámíthatatlan: a tünetek jelentkezését sokszor hosszú, akár évekig tartó tünetmentes időszak követi.

A betegség későbbi fázisában már maguk az idegrostok is károsodnak, és a beteg állapota folyamatosan rosszabbodik. A leggyakrabban 20 és 40 év közöttiekben kialakuló szklerózis multiplexet jelenleg nem lehet gyógyítani, az elérhető terápiákkal csak lassítani lehet az előrehaladását.

Ezért is lehet nagyon izgalmas az alemtuzumab nevű szer, amely a legújabb klinikai vizsgálatok szerint képes visszafordítani az idegi károsodást. A szer, amelyet eredetileg a leukémia egyes típusainak kezelésére fejlesztettek ki, egy úgynevezett monoklonális antitest, amely a nyiroksejtek (limfociták) felszínén lévő egyik fehérjéhez kötődve kiváltja azok pusztulását, és ezáltal gátat szab a myelinhüvelyt károsító autoimmun reakciónak.

"Az alemtuzumab robusztus hatást gyakorol az immunválaszra: olyan mértékben és hosszan csökkenti az immunsejtek számát a vérben, hogy az csak 3 év múlva éri el újra az egészséges szint alsó határát" - mondta az [origo]-nak dr. Illés Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem  és az odensei Dél-Dániai Egyetem neurológus professzora.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ORIGO