Új fejlesztésű inzulin könnyíti meg a cukorbetegek életétHír | 2015.10.31.

Rugalmasabb életet és kevesebb kellemetlenséget ígér egy újonnan kifejlesztett inzulin, amely jövő év elején érkezhet Magyarországra. Meglátogattuk azt a frankfurti vegyi üzemet, ahonnan elindult a cukorbetegek életét megkönnyítő inzulinbeadó eszközök gyártása.

A Frankfurt melletti Frankfurt-Höchst nevű ipari telep valóságos kis város, ahol mintegy 25 000 ember dolgozik. Bár a területen számos különböző profilú cég működik, a környék fő exportcikkéről árulkodik, hogy a telepet Insulin City néven is ismerik. Nem véletlenül: a Sanofi gyógyszercég elődje, a Farbwerke Höchst volt az első, amely emberi használatra is alkalmas, marhák és sertések hasnyálmirigyéből kinyert inzulin-termékeket kezdett gyártani az előző század húszas éveiben. Ekkor még közvetlen vasútvonal kötötte össze az ipartelepet a vágóhíddal, ahonnan naponta érkezett a friss szállítmány. Később, a kilencvenes években itt termeltek először mesterséges inzulint az E.coli baktériumok módosításával.

Az élet diabétesszel

A cukorbetegségben szenvedők számára rendkívül fontos az inzulin, ugyanis szervezetük másképpen nem tudja feldolgozni a vérbe jutó glükózt, ez okozza a betegség fő tüneteit. A diabétesz különböző típusaitól függően már gyerekkorban is jelentkezhet, vagy később az élet során alakul ki, az érintett betegeknek pedig nagyon szigorú szabályok betartásához kell innentől alkalmazkodnia.

Bár a tudomány rengeteget fejlődött és a diabétesz ma már nem egyenlő a halálos ítélettel, a pácienseknek szigorú önkontrollra és rendszerezett életre van szüksége. Az egyik leggyakoribb kezelési forma – a szigorú diéta és rendszeres mozgás mellett – az inzulin külső adagolása, az erre szolgáló speciális injektorok (pen-ek) alkalmazásával. A frankfurti Insulin City-ben ezeknek az eszközöknek a nagyüzemi gyártása is folyik, az itt berendezett hipermodern üzem napi egymillió injektort állít elő, amelyeket aztán pár nap leforgása alatt a világ minden tájára eljuttatnak Kínától Dél-Amerikáig.

Kevesebbszer fordulhat elő az éjszakai alacsony vércukor

A diabétesz-pácienseknek nagyon szigorú állandó rendszerben kell adagolni az inzulint: mindig, minden nap ugyanazon szakában, órájában. Itt akár percek kérdése is lehet, hogy a beteg állapota ne romoljon, ezért egy diabéteszes számára akár egy hosszabb színházi, vagy mozielőadás is problémás lehet, mert előfordulhat, hogy közben félre kell vonulnia beszúrni az újabb adagot. Ott van az éjszakai alacsony vércukorszint problémája is: a páciens vagy felkel az éjszaka során, vagy akár azt is kockáztathatja, hogy ébredéskor kómaközeli állapotba kerül az inzulinhiány miatt.

Többek között ezeket a problémákat küszöbölheti ki az új típusú inzulin, amelyet már a világ több országában – pl. az Egyesült Államokban – már forgalmaznak. Jelenleg is folyik az új készítmény engedélyeztetése Magyarországon és az EU több államában is, ha pedig zöld lámpát kap, az új inzulin jövő év elején jelenhet meg hazánkban.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ