Új eszköz segít „látni” a vakoknakHír | 2015.07.10.

A világ és a történések érzékeléséhez szükségünk van az érzékszerveinkre, azonban vannak, akik veleszületett okokból vagy különböző betegségek következtében elveszítik ezt a segítséget. A tudomány mai állásának köszönhetően már megannyi lehetőség van, hogy ezek az emberek is teljes életet élhessenek, egy amerikai fejlesztésnek köszönhetően például egy új eszköz lehet a vakok segítségére.

A szem problémája

A vakság a látás pszichológiai vagy neurológiai eredetű részleges vagy teljes hiánya. A részleges vakság biztosít bizonyos fokú látást, általában a fényváltozást érzékelik az emberek, azonban a teljes vakság egyben a teljes sötétséget jelent az érintettek számára. Mivel a szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért a látás legapróbb problémája esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy így megakadályozható legyen a további probléma.

A vakság okai

Magyarországon évente több ezerrel nő a vak emberek száma, ami egyrészt sürgeti a megelőzés lehetőségeinek körvonalazását, másrészt a rehabilitációs lehetőségek fejlesztését. Éppen ezért különösen fontos tisztázni a leggyakoribb problémákat, és azok kezelésének lehetőségeit.

A látórendszer zavarát okozhatják veleszületett problémák, például a látókéreg elégtelen differenciálódása, a rendszer egyes elemeinek hiánya, a szem és az agy közötti kapcsolat hiánya, vagy különböző genetikai „örökségek" - ezek ellen azonban sajnos nem lehet tenni. Ezen felül különböző betegségek is okozhatják a vakságot, amelyek közül a legtöbb esetben a cukorbetegség, a zöld- illetve szürke hályog okoz problémát.

A cukorbetegség tizenhat százalékát teszi ki az okoknak, ezért a diagnosztizálás esetében el kell jutni szemészeti vizsgálatra, majd évente kontrollra járni. Ennek köszönhetően kiszűrhetőek lesznek az esetleges szövődmények, valamint lézeres kezeléssel időben orvosolható a probléma.

A másik gyakran előforduló probléma a zöld hályog (glaukóma). Ennek kialakulása során a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közti egyensúly felborul, ezért megemelkedik a szemnyomás, ami akár rövid időn belül is vaksághoz vezethet. A kezelés célja minden esetben a nyomás csökkentése, amit szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet elérni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: EGÉSZSÉGMAGAZIN