Új androidos lehetőségek fogyatékkal élők számáraHír | 2016.04.13.

hivatalos blogban jelentette be Eve Andersson a Google-nak a fogyatékkal élők számára fejlesztő részlegének menedzsere, hogy új eszközöket tettek közzé, melyek a korlátozott képességekkel rendelkezőket segíthetik.

Az egyik az Accessibility Scanner nevű fejlesztési eszköz, mely az alkalmazásfejlesztőknek arra ad módot, hogy szoftvereiket teszteljék abból a szempontból is, hogy pl. a rosszul látók számára mennyire könnyen használható. A program tanácsokat is ad a fejlesztőknek, pl. hogy a túlságosan kis méretű gombokat nagyítsák fel, figyelmeztet, hogy növeljék a kontrasztot a szöveg és a háttér között stb.

A másik a nemrég bejelentett Android N fejlesztői eszközhöz kapcsolódik. Ennek lényege, hogy az úgynevezett Vision Settings, mellyel a felhasználói felület alapelemei paraméterezhetőek, az aktiválandó új rendszerekben az üdvözlőképernyőre került, így maga a látássérült is beállíthatja a legfontosabb tulajdonságokat, hogy az neki könnyű és kényelmes legyen.

A Chrome OS is kapott újítást, mely a Chromebookokon található beépített alkalmazást, a ChromeVoxot érinti. A képernyő tartalmát felolvasó programhoz több új kiegészítőt és javítást adtak ki.

A Google Dokumentumok mostantól hangutasításokkal is használható, és ezzel párhuzamosan az androidos eszközökre is megjelent a Voice Access nevű alkalmazás bétája, mely – egyelőre még korlátozott mértékben – lehetővé teszi a hanggal történő vezérlést.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ITCAFÉ