Turizmus Világnapja 2016 - fókuszban az akadálymentes utazásHír | 2016.08.22.

Szeptember 27-e a Turizmus Világnapja - az a nap, amikor az egész világon együtt ünneplik a turizmus jelentőségét és annak társadalmi, kulturális, politikai és gazdasági értékét. Az idei évben az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a világnap témájának az akadálymentes turizmust nevezte meg, melynek mottója: „Tourism for All!”



Az akadálymentes turizmus megteremtéséből minden ember profitál - úgy a turisták, mint a helyi lakosok. Legyen szó fogyatékosságról - akár csak ideiglenesen fennállóról is -, kisgyerekes családokról vagy idősekről, életünk valamely szakaszában szinte mindannyian megtapasztalhatjuk az akadálymentesítés előnyeit.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mindenkinek joga van megtapasztalni a világ sokszínűségét és szépségét, a Turizmus Világnapjának idei témájával éppen ezért az akadálymentesség fontosságát és előnyeit kívánja terjeszteni.

A Turizmus Világnapjának már a kezdetek óta az a célja, hogy tudatosítsa a turizmus és annak szociális, kulturális, politikai és gazdasági előnyeinek fontosságát. A korábbi években többek között olyan témák kerültek fókuszba, mint a turizmus általi közösségfejlesztés, a fenntartható energiagazdálkodás, vizeink védelme, a kultúrák közötti interakció vagy a klímaváltozás kihívásaira adott válaszok.

Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet főtitkára a Turizmus Világnapjának idei témájával kapcsolatban elmondta: a turizmust az elmúlt ötven évben eddig nem tapasztalt növekedés jellemzi. 1950-ben még 25 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, ma már egy év alatt 1,2 milliárd ember utazik világszerte. És bár az utazás sokunk világról alkotott szemléletmódját formálja, nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg ember van, akik számos akadályba ütköznek, ha útra kelnének. A világ népességének 15 százaléka él a fogyatékosság valamely válfajával - ez körülbelül egymilliárd főt jelent világszerte, akik nem vagy csak nagy nehézségek árán képesek megtapasztalni az utazással járó élményeket és annak pozitív hozadékait - más kultúrák megismerését, a természettel való ismerkedést, az új látnivalók felfedezésének izgalmát. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az akadálymentesítés a mindenkori turizmuspolitika és az üzleti stratégiák központi elemévé váljon.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: TURIZMUSONLINE.HU