Túl sok idegi kapcsolatuk van az autistáknakTanulmány | 2014.09.01.

Az autisták agyában túl sok az idegi kapcsolat, nem történt meg ugyanis a felesleges szinapszisok eltávolítása a gyermekkorban - állítja egy most megjelent tanulmány, mely egy új terápiás módszer alapjait is felvázolta.

A tudósok a mai napig nem tudják pontosan, miért alakul ki az autizmus, és a gyógyítására sincsenek módszereink. A legújabb kutatás szerint az autizmus egyik oka az lehet, hogy az érintett emberek agyában túl sok a szinapszis, vagyis a neuronok közötti kapcsolódási pont. Ez a többlet azért jelentkezhet, mert nem történik meg a felesleges ideig kötések eltávolítása - ez a természetes folyamat általában kisgyermekkortól történik meg, és hatékonyabbá teszi az agyunk működését.

A Columbia University tudósai, Jeffrey Lieberman vezetésével egy új terápiás módszert is elkezdtek kidolgozni, amelynek alapja egy eredetileg immunszupresszióra használt gyógyszer. A szer segítségével a tünetek jelentősen csökkenthetőek, ám sajnos túlságosan sok a mellékhatás. A gyógyszer hatásmechanizmusának lényege, hogy gátolja egy mTOR-nak nevezett protein működését. Ez a protein, ha túlaktivizálódik (és ez az autistáknál jellemző), akkor gátolja az agysejtek "önmetsző", szabályozó képességét.

A szakemberek 26, 2 és 20 év közötti személy agyát vizsgálták meg, akik különböző okok miatt veszítették el az életüket. Úgy találták, hogy míg az egészséges fiatalok agyában az idegsejtek nyúlványainak sűrűsége a felére csökkent a késő gyermekkorra, míg az autista fiatalok agyában csak 16 százaléknyira csökkent ez a sűrűség.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA