Tudástár a Vodafone angyaloktólHír | 2015.09.24.

Nemzetközileg is egyedülálló tudástár válik elérhetővé a Vodafone Főállású Angyalának jóvoltából.

Az informatika és a mobiltechnológia képes a mozgás- és beszédképtelen gyermekek számára megnyitni a világot, lehetővé tenni a kommunikációt, a tanulást, sőt, a későbbiek során akár a munkavégzést is. Magyarországon elsőként Miksztai-Réthey Brigitta, a Vodafone Főállású Angyala dolgozta ki és gyűjtötte össze a számítógépek és mobileszközök használatának elsajátításához szükséges fejlesztő játékokat és oktatási segédanyagokat.

A több mint száz fejlesztő játékot és oktatási segédanyagot tartalmazó weboldalt a Segédanyagok halmozottan sérültek mobileszköz használatához program keretén belül hozta létre Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE informatika karának tanársegédje. A Bliss Alapítvány és az ELTE Informatikai Karának közreműködésével indított program célja, hogy segítséget nyújtson a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok számára a kommunikáció képességének elsajátításához.

Az immár egy éve tartó munka során Brigitta a Bliss Alapítvány növendékeivel a számítógép-, illetve a mobileszköz-használat elsajátításához készített és gyűjtött össze olyan ingyenes segédanyagokat, amelyek a szülők, pedagógusok által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek. A honlapon az ELTE Informatikai Karával közösen kifejlesztett Mousense (fejegér, azaz fejmozgással irányítható számítógép), illetve egyéb egérkiváltók és érintőképernyők használatának elsajátítását elősegítő anyagok mellett számtalan, számítógépes illetve mobilos fejlesztő játék is megtalálható.

"A halmozottan sérült, tartósan beteg vagy speciális nevelési igényű fiatalok számára az internet és a mobiltechnológia a kapcsolattartás, szórakozás, sőt, akár a munka szinte kizárólagos eszközévé válhat"- mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. "A fejlesztő oktatásban résztvevő súlyosan sérült gyermekek számára a mobiltechnológia ajtót nyithat a világra, így a Vodafone Magyarország Alapítvány örömmel támogatta a Programot, és büszkék vagyunk annak sikerére."

A speciális tananyagcsomag nem csupán a mintegy ötezer halmozottan sérült, hanem más tartósan beteg, vagy speciális nevelési igényű gyermek és fiatal számára is lehetővé teszi, hogy képessé váljon a számítógépes vagy mobileszközök kezelésére. Nem véletlen, hogy több, értelmi sérült, mozgássérült vagy autista gyermekekkel foglalkozó intézmény - köztük a Csillagház Általános Iskola, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény és Kollégium, illetve a Dió Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon - is élénken érdeklődik a módszer iránt. Az egyik legfőbb sikert mégis az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral való együttműködés jelenti Brigitta és a program számára.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEDIAINFO.HU