“Triszómia olimpia” – A Down-szindrómás sportolók első világversenyeHír | 2016.08.07.

2016. júliusában Firenzében megrendezték a Down-szindrómás sportolók világversenyét, “Trisome Games” (Triszómia játékok) néven. A Down-szindróma leggyakoribb formáját a 21-es kromoszóma triplázódása okozza, ezért 21-es triszómiának is hívják, innen kapta a verseny az elnevezést.

A játékokat július 15-22. között rendezték több olasz és nemzetközi szervezet támogatásával, közel ezer sportoló részvételével, akik 36 országból érkeztek. Különböző sportágakban mérték össze erejüket, a ritmikus gimnasztikától a szinkronúszáson és az atlétikán át a teniszig.

Marco Borzacchini, az olasz értelmi fogyatékos sportolókat támogató szövetség vezetője és játékok megálmodója elmondta, hogy ez a rendezvény egy tíz éves folyamat csúcspontja, amelynek elsődleges célja az volt, hogy a Down-szindrómások komoly sportteljesítményeket érhessenek el.

– Korábban az volt a közvélekedés, hogy legfeljebb szabadidős tevékenységként sportolhatnak, nem gondolták, hogy jelentős, más sportolókéhoz hasonló teljesítményre is képesek.

Marc Truffaut, a francia fogyatékos sportolók szövetségének elnöke úgy véli, hogy a “Triszómia olimpia” remek alkalom az előítéletek oldására és arra, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére.

A szervezők vágya, hogy a Down-szindrómás sportolók az Olimpián is részt vehessenek, és úgy vélik, erre akkor lenne a legjobb esély, ha a 2024-es világjátékokat Párizs rendezhetné, hiszen az ő jelszavuk “Az álmok ereje.” És az álom az, hogy minden sportoló versenyezhessen, akárhány kromoszómája van is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DOWN BABA