Triplaerős az új rákölő szerHír | 2015.06.08.

Egyszerre három rákgyógyszer hordozására képes az amerikai vegyészek tavaly bemutatott nanorészecskéje. Az új típusú hordozóval a korábbinál jobb eredményt értek el petefészekrák-sejtek elpusztításában.

 

kemoterápia kombinált és célzott alkalmazása a mellékhatások csökkentése miatt nagyon fontos. Ezt segítheti az a nanorészecske, amelyet a leghíresebb amerikai műszaki egyetemen, a MIT-n állították elő. Innovációjuk tulajdonképpen egy polimerlánc, amelyre háromféle gyógyszer kapcsolható. Segítségével célzottan és egyszerre juttathatják el a ráksejtekig a gyógyszereket. Korábban már egy vagy két molekulát is sikerült ráaggatni a hordozókra, most viszont már három szállítására is képes nanorészecskét fejlesztettek ki. Sőt még ennél is több szállítására lehet képes az új típusú hordozó.

Journal of the American Chemical Society című lapban publikált tanulmány szerint a ráksejtek pusztításában a fejlesztés révén jobb eredmények érhetők el. Sőt az eljárás megváltoztathatja a kutatások eddigi irányát is. Korábban ugyanis két módszer létezett a nanorészecskék felhasználására: az egyik az volt, amikor a részecske magába foglalta a hatóanyag molekuláját, a másik pedig az, amikor kémiailag kapcsolták össze őket.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA