Továbbra is problémás a fogyatékkal élők repüléseHír | 2012.06.27.

Számos fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személy kénytelen megtapasztalni, hogy amikor repülőgéppel kíván utazni, indokolatlanul elutasítják fedélzetre szállását vagy méltánytalan követelményeket támasztanak vele szemben. Mivel a 2012-es olimpiai játékok alkalmából fogyatékkal élő paralimpikonok és nézők ezrei készülnek Londonba, az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé az ilyen személyeket légi utasként megillető jogokkal kapcsolatban.

Az iránymutatás minden utasra vonatkozik - az EU összes repülőterén és világszerte az uniós légitársaságok valamennyi járatán- és vonatkozik az EU területén vagy területéről járatokat üzemeltető légi fuvarozókra is.

A cél a légi járműveken utazó, fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogaival kapcsolatos, meglévő uniós szabályok (1107/2006/EK rendelet) egyértelműsítése. Az iránymutatás a megkülönböztetés-mentes légi közlekedést célozza és kiemeli az utasok előzetes bejelentkezésének fontosságát. Annak érdekében, hogy a szolgáltatónak (repülőtér vagy légitársaság) módja legyen megszervezni a szükséges segítséget, fontos, hogy a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek legalább 48 órával az indulás közzétett időpontját megelőzően jelezzék erre vonatkozó igényüket.

Alapesetben nem kérhető orvosi igazolás stabil egészségi állapotú – de például vak vagy kerekes-székes – személytől.  Az sem követelhető meg, hogy egy önálló személynek kísérője legyen, kivéve, ha különleges biztonsági követelmények ezt indokolttá teszik, ez esetben azonban tájékoztatni kell erről előre az utast.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: TURIZMUS.COM