Továbbra is keresi a tárgyalási lehetőségeket az ÉFOÉSZ a kizáró gondokság eltörlése ügyébenHír | 2012.10.19.

Valamennyi országgyűlési képviselőt megkeresi az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), hogy nyújtsanak be módosító indítványt az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi részéhez, és javasolják a teljesen korlátozó gondnokság eltörlését. Ha az országgyűlés oldaláról nem érkezik segítség, az ÉFOÉSZ nemzetközi intézményekhez fordul jogorvoslatért.

Az országgyűlési képviselőkhöz fordul az ÉFOÉSZ, hogy nyújtsanak be módosító indítványt a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság eltörlésével kapcsolatban. A szervezet szerint a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság megegyezik a jelenleg hatályos kizáró gondnoksággal, amely megfosztja az egyént a jogaitól, és kiszolgáltatja mások akaratának. „Nekünk szavazati jogunk sincs, de szeretnénk, ha a képviselők a mi szavunkat is hallanák" – üzenték az ÉFOÉSZ önérvényesítő tagjai a képviselőknek.

Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezetője attól tart, hogy a képviselők nem érzik, mekkora jelentőséggel bír a gondnokság és a támogatott döntéshozatal az értelmi fogyatékos emberek esetében. „Ha komolyan gondoljuk azt, hogy az értelmi fogyatékos emberek is másokkal azonos jogú, egyenlő méltóságú tagjai ennek az országnak, akkor a támogatott döntéshozatal rendszerén keresztül kell nekik segítséget nyújtani, nem pedig kizárni és más személyekre bízni az életük feletti rendelkezést" – hangsúlyozta Kovács Melinda, aki úgy látja a gondnoksági kérdés megfelelő szabályozása nélkül a Kormány által 2011-ben elfogadott kitagolási stratégia is kudarcra van ítélve.

A szervezet „A fogyatékosság nem egyenlő gondnokság" címmel felhívást készített, amelyet több ezer érintett aláírásával küldtek el a képviselőkhöz. A kezdeményezést kifejezetten a Kódex országgyűlési tárgyalására időzítették. „A felhívás mellett szeretnén az ülésterembe elhelyezni egy szórólapot és egy, a gondnoksággal és a támogatott döntéshozatallal kapcsolatos rövid kiadványt, amelyben az érintett emberek és családjaik számolnak be tapasztalataikról" – magyarázta az ügyvezető. Mint mondta, továbbra is keresik a tárgyalási lehetőségeket, ezért javaslataikat eljutatták a FIDESZ- KDNP frakcióvezetőjéhez, Rogán Antalhoz is. „Bízunk abban, hogy a zárószavazásig sikerül ráirányítani a képviselők figyelmét erre a kérdésre" – tette hozzá.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG