Tóth Balázs aranyérmes a paraevezősök vb-jénHír | 2015.05.24.

Az újdonsült világbajnok civilben konyhai kisegítőként dolgozik egy pesterzsébeti általános iskolában. Szenzációs világcsúccsal aranyérmet szerzett Tóth Balázs az értelmi fogyatékosok paraevezős beltéri ergóméteres világbajnokságán.

Az olaszországi Gavirateban zajló világversenyen a Csepel Evezős Klub versenyzője hatalmas küzdelemben a tavalyi világbajnok hong-kongi Tsoi Ka Minget és a hazaik versenyzőjét, Donato Francescot maga mögé utasítva diadalmaskodott.

A versenyt evezős ergométereken bonyolították le. Ezekről az ergométerekről azt kell tudni, hogy az ezeken végzett mozgás nagyban megközelíti a vízi evezést, mind a mozgás, mind az ellenállás tekintetében. 

Az újdonsült világbajnok - aki egyébként az 500 méteres távon bronzérmet szerzett – civilben konyhai kisegítőként dolgozik egy pesterzsébeti általános iskolában és heti 12 edzéssel készült az olaszországi világbajnokságra. 

Tóth elmondta, hogy nem sokat pihenhet a világbajnoki cím után, hiszen már csak alig pár hónap van hátra a szeptemberben, Ecuadorban megrendezésre kerülő Global Games-ig, amely gyakorlatilag az értelmi fogyatékosok olimpiájának számít.

 „Természetesen ez világbajnoki cím további motivációt jelent az edzésekhez" - mondta az autista tünetekkel bíró sportoló nem sokkal a világbajnoki győzelem után. „Ahhoz, hogy a Global Games-en is jól szerepeljek, valószínűleg még többet kell eddzenem. De ez nekem nem gond, hiszen imádom ezt csinálni. A Global Games-t azért is várom, mert először lesz lehetőségem Európán kívülre utaznom.”

 Az edzője, Karácsonyi Zsolt szerint, Balázsnak Ecuadorban is meg van minden esélye, hogy az első három közé kerüljön.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: TOTAL SPORT