Tömegszállás helyett lakást kapnak a fogyatékkal élőkHír | 2014.01.17.

Tizenegy gyermekotthont és hat szociális intézményt vált ki az idén a kormány kisebb, emberibb léptékű lakások, lakásotthonok létrehozásával – tudta meg Magyar Nemzet. A nagy létszámú, peremterületeken lévő épületek helyett korszerű lakásokba költözhetnek majd a fogyatékkal élő, illetve a pszichiátriai és szenvedélybetegeket kezelő intézmények lakói, míg a több száz fős gyermekotthonok helyett csak ötven fő alatti lakásotthonok működhetnek - írja a Magyar Nemzet.

Az átalakítás célja, hogy az érintettek személyre szabott ellátást és fejlesztést kaphassanak, aminek megvalósítására a jelenlegi tömegintézmények alkalmatlanok.

Idén megkezdődik a szociális intézmények kiváltása új, kisebb létszámú korszerű intézmények létrehozásával, illetve folytatódik a gyermekotthonok kiváltása. A jelenlegi, nagy létszámú intézmények sok esetben a település szélén vagy az országhatáron, korszerűtlen épületekben működnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága szerint ezek intézmények is nagy erőfeszítéseket tesznek az ellátottak társadalmi integrációjának megteremtéséért, de a területi elhelyezkedésükből adódó korlátokat nem tudják leküzdeni. Egy több száz fős intézmény esetében fennáll a veszélye, hogy az alkalmatlan az egyéni képességekre és szükségletekre alapozott szolgáltatás nyújtására.

Az Emmi szerint a szociális intézmények kiváltása nem pusztán a nagy létszámú intézmények bezárását jelenti. Ennek célja, hogy az ötven fő feletti tömegintézmények helyett a fogyatékosok, a pszichiátriai és a szenvedélybetegek kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált lakásokban, házakban éljenek. A szociális törvény szerint a betegeket, ellátottakat legfeljebb hat személynek kialakított épületben, valamint hét–tizenkét főnek kialakított lakásban vagy házban lehet elhelyezni, illetve olyan, maximum ötven ember elhelyezésére alkalmas lakások/épületek együttesében, ahol egy lakásban legfeljebb két ember él.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS